Denník N

Miklós Duray – ikona, z ktorej sa stal jeden z najkontroverznejších politikov Maďarov na Slovensku

Miklós Duray počas schôdze Národnej rady v roku 2008. Foto - tasr
Miklós Duray počas schôdze Národnej rady v roku 2008. Foto – tasr

Trestné konanie, ktoré proti nemu začali v 80. rokoch, sprevádzala medzinárodná pozornosť. Maďarské školy na Slovensku existujú najmä vďaka Durayovi, ktorý sa však na konci svojej politickej kariéry posunul k pravicovému okraju verejného života.

Miklós Duray zomrel 30. decembra vo veku 77 rokov a na jeho pohrebe v utorok v Lučenci sa zúčastní množstvo delegácií z Maďarska. Pred Nežnou revolúciou bol celosvetovo známym maďarským príslušníkom československej antikomunistickej opozície. Po zmene režimu sa však lídrom Maďarov na Slovensku nestal, bol osobnosťou, ktorá ich asi najviac rozdeľovala.

Prečo sa tak stalo, nakoľko sa na tom podieľali vonkajšie okolnosti a nakoľko Durayov charakter? Aby sme zistili, ako to v skutočnosti bolo, rozprávali sme sa s viacerými jeho spolupracovníkmi z rozličných období jeho kariéry.

Nefilozof Duray

Na pojednávaní s Miklósom Durayom v januári 1983 v Bratislave sa nečakane objavili tri ikonické opozičné osobnosti z Maďarska: spisovatelia Miklós Mészöly, István Csurka a Tibor Cseres. Duray sa pred súd postavil po obvinení z protištátnej činnosti: pravidelne písal o situácii Maďarov na Slovensku a vystupoval proti plánovanej školskej reforme, ktorá hrozila zrušením vzdelávania v maďarskom jazyku.

„Miklós Duray zohrával rozhodujúcu úlohu v dvoch obdobiach našich (Maďarov na Slovensku – pozn. red.) storočných dejín. Znovu vybudoval menšinovú maďarskú politiku na Slovensku, ktorá po celé predchádzajúce desaťročia nemala takmer žiadne nástroje. Svoje intelektuálne návrhy riešení, ktoré vychádzali z racionálnych analýz situácie, formuloval najmä v rámci spoločenských programov, ktoré boli zamerané na ochranu práv, záchranu škôl, používanie jazyka či organizáciu. Videl, že národnostnú rovnoprávnosť je ťažké uskutočniť bez inštitucionalizácie samospráv,” napísal o ňom pre Napunk historik László Szarka, profesor na Univerzite J. Selyeho v Komárne a pracovník Inštitútu Rubicon v Budapešti.

„Bez neho by sotva boli na Slovensku maďarské školy,” myslí si politológ László Öllös, jeden zo zakladateľov Maďarskej nezávislej iniciatívy (MNI), ktorá zohrávala počas nežnej revolúcie dôležitú úlohu.

Duray nebol len jednou z reprezentatívnych postáv Maďarov na Slovensku, ako jeden z najmladších signatárov Charty 77 bol aj medzinárodne uznávaným členom antikomunistickej opozície v Československu. Aj maďarskí spisovatelia prišli na pojednávanie s ním preto, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie