Denník N

Týždeň v zdraví: Sedavý životný štýl zrýchľuje biologické starnutie. Má časovo obmedzené stravovanie antiagingový potenciál?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V jubilejnom 50. vydaní sa môžete dočítať:

  •  o najnovšom dôkaze, že sedavý spôsob života zrýchľuje biologické starnutie;
  •  akým spôsobom môže naše zdravie ovplyvniť to, že nemôžeme cestovať;
  •  prečo má časovo obmedzené stravovanie potenciálne antiagingové výhody.

Sedavý životný štýl zrýchľuje biologické starnutie

Sedavý, v podstate aj ležavý spôsob života, taký ten antický, nestriedmo pôžitkársky, hovejúc si na pohovke či gauči a konzumujúc dobroty, vyznáva ak nie väčšina, tak istotne celkom početná skupina populácie. Okrem toho, že to nie je zdravé, je to aj „anti antiaging“ – tento spôsob života je akcelerátorom biologického starnutia.

Americkí experti sa zamerali nie na životný štýl ľudí v produktívnom veku, ktorí v práci sedia pri počítačoch, cestou domov za volantami a potom doma sedia a ležia pri ďalších zariadeniach s modrými displejmi a obrazovkami. Vo vedeckých hľadáčikoch boli tentoraz americké ženy po menopauze a súvislosť ich spôsobu života a starnutia.

Je v podstate všeobecne známe – teda aspoň tým, ktorí dávali na biológii pozor –, že proces starnutia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie