Denník N

Výberové konanie na riaditeľa SND medzi politikou a kultúrou

Členovia ukrajinského národného baletu počas skúšky v Slovenskom národnom divadle. Foto N - Vladimír Šimíček
Členovia ukrajinského národného baletu počas skúšky v Slovenskom národnom divadle. Foto N – Vladimír Šimíček

Nejde o to, aby výberové konanie vyhral Matej Drlička; ide o to, aby bol na post generálneho riaditeľa zvolený ten najlepší, odborne a umelecky kompetentný adept.

Autorka je rektorka VŠVU

Výberové konanie na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla je mimoriadne očakávanou udalosťou kultúrnej obce. A nielen tej, ktorá je viazaná na hudobno-dramatické umenia; sledujú ju aj predstavitelia ďalších umení na Slovensku, teda široká kultúrna obec. Výsledkom transparentného a férového výberového konania by malo byť rešpektovanie odborného, umeleckého a organizačného talentu adepta na post generálneho riaditeľa, ale oceniť by sa mali aj doterajšie skúsenosti, aj národné a medzinárodné úspechy na umeleckom poli. Je dôležité pripomenúť to v predvečer výberového konania.

Bývalý generálny riaditeľ SND Matej Drlička bol pre svoje vyjadrenie v Budapešti bez zaváhania a s patričným etickým komentárom odvolaný ministerkou kultúry. Tá prijala jeho demisiu, hoci to urobiť nemusela. Mohla sa postaviť za človeka, ktorému sa podarilo vrátiť SND na medzinárodnú scénu, ktorý sa podpísal pod jeden mimoriadny kolektív ľudí a dokázal s nimi opäť naplniť hľadiská všetkých scén. Mohla veriť jeho ospravedlneniu. Dôvera a rešpekt sú v súčasnosti na Slovensku devalvované, vedieť sa postaviť za ľudí, ktorí v živote niečo skutočne dokázali, sa dnes akosi nenosí. Podľahnúť politickým tlakom je tá jednoduchšia cesta, ktorá je však pre budúcnosť Slovenska slepou ulicou.

Najviac ma na tom všetkom mrzí, že sa v našej krajine uplatňuje dvojitý meter.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie