Denník N

Poltár oslávil oslobodenie mesta s ruskou ambasádou, ministra Naďa to veľmi nahnevalo

Primátor Peter Sitor počas osláv oslobodenia mesta. Foto - web mesta Poltár
Primátor Peter Sitor počas osláv oslobodenia mesta. Foto – web mesta Poltár

Aktualizované o 22.00 h o odpoveď Hlasu -Minister obrany upozornil protifašistických bojovníkov, že ak budú chodiť na akcie s ruskými zástupcami, môže s nimi ukončiť spoluprácu. Primátor Peter Sitor na podujatí s ruskou ambasádou nevidí nič zlé.

Predstavitelia ruského veľvyslanectva, kladenie vencov k pamätníku, hymna bývalého Sovietskeho zväzu, sovietske a ruské zástavy, prizerajúce sa deti z miestnej základnej školy a niekoľko Poltárčanov. Tak vyzerala spomienka na 78. výročie oslobodenia mesta Poltár Červenou armádou v piatok 13. januára. Okrem vedenia mesta sa na nej zúčastnili aj ľudia zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a okresná predsedníčka Hlasu.

Deň po oslavách a takmer rok po vojenskom útoku Ruska na Ukrajinu ruská raketa zasiahla obytnú budovu v meste Dnipro na Ukrajine. Zahynuli desiatky ľudí.

Primátor nechce vidieť politickú tému

Peter Sitor, primátor Poltára a jeden z organizátorov spomienky na oslobodenie mesta, tvrdí, že je nesprávne a účelové, aby sa z druhej svetovej vojny stala politická téma. V príhovore vyzval, aby sme nemiešali minulosť a súčasnosť, ale aby sme ďakovali vojakom, ktorí bojovali. Krátko nato poďakoval po slovensky aj po rusky prítomnému predstaviteľovi ruského veľvyslanectva Andrejovi Baraškinovi za to, že spolu s kolegom prišli do Poltára, a dodal, že si to veľmi váži.

Sitor nastúpil do úradu len pred niekoľkými týždňami, v jesenných komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý, no s podporou strán Smer, Hlas, Republika a Slovenského hnutia obnovy.

Primátor vysvetľuje, že 13. január 1945 je pre históriu Poltára dňom oslobodenia od fašizmu, a opakuje, že by sme sa mali držať histórie a nespájať s ňou „súčasný stav“ vo svete.

Na spomienkovú akciu prišli aj priaznivci Ruska. Foto – poltar.sk

„Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie