Denník N

tl;dr Kde okrem Slovenska ešte kolabuje zdravotníctvo? Všade

Ilustrácia - T.B. s Midjourney
Ilustrácia – T.B. s Midjourney

Newsletter tl;dr prináša prehľad zahraničnej tlače.

Ak dostanete dnes v Anglicku infarkt a zavoláte sanitku, budete na ňu čakať v priemere hodinu a pol (pred pandémiou sa čakalo 20 minút.) Ak potrebujete v talianskom Bergame ultrazvuk prsníka, dostanete termín o dva roky. Ak vás v Austrálii dovezie do nemocnice záchranka, máte šancu jedna k štyrom, že potrvá viac než pol hodinu, kým sa vám niekto začne venovať. V USA sedemnásť štátov hlási, že má nemocnice preplnené na viac ako 90 percent.

Globálna pandémia covidu je – s výnimkou Číny – za nami, ale zdravotníctvo je v katastrofálnom stave na celom svete vrátane najbohatších a najvyspelejších krajín, píše vo veľkej analýze The Economist.

Pacienti často dostávajú horšiu starostlivosť ako počas najhorších vĺn covidu. A vidno to už aj na štatistikách úmrtnosti. V mnohých vyspelých krajinách bola nadmerná úmrtnosť v roku 2022 vyššia ako v roku 2021, hoci covid bol už na ústupe. Od septembra umiera v Európe o 10 % viac ľudí, ako to bolo v bežných nepandemických rokoch. V decembri to bolo dokonca o 23 % viac.

Aká je príčina?

Nie je to nedostatkom peňazí: v bohatých krajinách sa výdavky na zdravotníctvo počas pandémie prudko zvýšili a stále zostávajú rekordne vysoké. V krajinách OECD pracuje v zdravotníctve o 9 percent viac ľudí ako pred troma rokmi.

„Nemocnice jednoducho dostávajú viac peňazí a za ne robia menej,“ konštatuje chladnokrvne The Economist.

Prvé vysvetlenie paradoxu je, že zamestnanci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Zdravie

Teraz najčítanejšie