Denník N

Kto boli páchatelia a kto obete. Nová časť seriálu o ŠtB vysvetľuje, ako išli komunisti po pankáčoch

Pankáči v seriáli ŠtB: Prísne tajné. Reprofoto - Braňo Špaček
Pankáči v seriáli ŠtB: Prísne tajné. Reprofoto – Braňo Špaček

Jedna zo záverečných epizód televízneho cyklu ŠtB: Prísne tajné rozpráva o celoštátnej akcii Odpad v 80. rokoch cez doteraz neznáme detaily príbehov troch konkrétnych ľudí. Prvýkrát pred kamerou hovorí aj príslušník ŠtB, ktorý mal na starosti pankáčov v Bratislave.

„Slovo punk v sebe zhrňovalo v podstate všetko, čo sme mali radi. Pitie, výstrednosť, chytrosť, ale nie vychytralosť, absurditu, zábavu, iróniu a tendenciu k temnejším stránkam života,“ vysvetľoval Dee Dee Ramone zo skupiny Ramones názov novej hudobnej subkultúry, ktorá sa zrodila v polovici 70. rokov v Amerike.

Ramones v lete 1976 dorazili na prvý koncert do Londýna „s darom, ktorý mal Angličanov navždy zbaviť ich premrštenej útlocitnosti“. Podarilo sa. Vznikli Sex Pistols a ďalšie punkové kapely vznikajúce mimo umeleckých či hudobných škôl, ktoré zo dňa na deň nahradili na titulkách hudobných časopisov aj bulváru starnúce rockové idoly. V Británii bola ekonomická recesia spojená s vysokou nezamestnanosťou, ktorú pocítili najmä mladí ľudia z nižších vrstiev, a punk sa stal jej soundtrackom. Bol iný než americký – výbušnejší, politicky aj sociálne radikálnejší, s drsným imidžom a s provokatívnym nihilistickým heslom No Future.

Kým v Británii mala kapela Sex Pistols zákaz koncertovania na niektorých miestach a oficiálny bojkot v televízii a v rádiách, stále vlastne išlo len o nový generačný konflikt, v ktorom sa predtým už so štátom a rodičmi stretli hipisáci a beatnici.

Keď na prelome 70. a 80. rokov už punk dorazil aj do Československa, postavil sa proti nemu iný protivník. Tajná bezpečnosť, ktorá spustila celoštátnu akciu Odpad. Tá sa už skloňovala v dokumentárnom filme Závadová mládež (2008) a v knihe Byl to jenom rock’n’roll? Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956 – 1989 (2010), ale stále je o čom rozprávať. Dokazuje to nová epizóda seriálu ŠtB: Prísne tajné, ktorý sa vysiela na Jednotke v stredu 18. januára.

Prvýkrát z prvej ruky

Prvý zostrih mal hodinu a štyridsať minút, do televízie sa zmestila len polhodina. Režisér Braňo Špaček však už nevedel, čo vyhodiť. Všetko sa mu zdalo dôležité a zaujímavé. Nezávislú hudobnú scénu pozná veľmi dobre, sám bol totiž v tom období jej súčasťou ako člen kapely Kosa z nosa. Aj preto sa mu podarilo nakrútiť veci, ktoré ešte nikde inde neodzneli.

Jeho film Punk nie je ŠtB prináša tri nové kľúčové momenty. Osobné svedectvo jednej z kľúčových postáv punku v severných Čechách, manažéra skupín F.P.B. a Šanov a agenta Petra Růžičku. Okrem toho na kameru prvýkrát dostal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie