Denník N

Najdôležitejšie voľby v roku 2023 budú v Turecku

Turecký prezident s manželkou a vojakmi v dobových kostýmoch. Foto – TASR/AP
Turecký prezident s manželkou a vojakmi v dobových kostýmoch. Foto – TASR/AP

Zatiaľ čo sa prezident Recep Tayyip Erdoğan snaží predĺžiť svoju vládu do tretej dekády, ani tí, ktorí si želajú, aby odišiel, nemôžu byť optimistickí v tom, kto alebo čo bude nasledovať.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Spomedzi mnohých volieb s medzinárodným významom, ktoré treba tento rok sledovať, budú tie nigérijské, ktoré sú naplánované na február, zďaleka najväčšie. Tie pakistanské, ktoré sa majú uskutočniť do októbra, budú pravdepodobne najhlučnejšie. Tie najdôležitejšie sa však nepochybne odohrajú 18. júna, keď sa prezident Recep Tayyip Erdoğan pokúsi predĺžiť svoju vládu nad Tureckom na tretiu dekádu.

Výsledok bude dôležitý pre geopolitické a ekonomické kalkulácie vo Washingtone i v Moskve, ako aj v hlavných mestách Európy, Blízkeho východu, Strednej Ázie i Afriky. „To, čo sa deje v Turecku, nezostane len v Turecku,“ hovorí Ziya Meral, spolupracovník Kráľovského inštitútu pre obranné a bezpečnostné štúdie. „Turecko je možno stredne veľká mocnosť, ale tamojšie voľby ovplyvnia aj veľmoci.“

Kiežby odišiel

Vplyv Ankary na svetové dianie svedčí o Erdoğanových úspechoch počas jeho dlhého pôsobenia na čele krajiny či už v pozícii premiéra (2003 – 2014), alebo prezidenta (od roku 2014). Napriek tomu doma aj v zahraničí vyvolávajú jeho volebné vyhliadky zmiešané pocity. A tí, ktorí si želajú, aby po júnových voľbách odišiel, nemôžu byť optimisti v otázke, kto alebo čo bude nasledovať.

Západní lídri budú radi, keď uvidia Erdoğana odchádzať. Podkopal bezpečnosť NATO, keď objednal systémy protiraketovej obrany z Ruska, svojím blokovaním členstva Švédska a Fínska marí rozširovanie Aliancie, opakovane sa vyhrážal zaplavením Európy utečencami a v posledných mesiacoch používal na adresu Grécka čoraz bojovnejšiu rétoriku. Vzťahy Ankary s Washingtonom sa vyhrotili natoľko, že najvyšší tureckí predstavitelia bežne obviňujú USA z podpory prevratu proti Erdoğanovi v roku 2016 a zo spolupráce s teroristickými skupinami.

USA a Európe by bolo lepšie bez Erdoğanovho rušivého vplyvu na svetové dianie, najmä keď sa zintenzívňuje ich konfrontácia s Vladimirom Putinom. Jeho užitočnosť ako partnera je obmedzená. Hoci minulé leto pomáhal sprostredkovať dohodu o zabezpečení odvozu obilia a rastlinného oleja z Ukrajiny, turecký prezident nemal žiadny obmedzujúci vplyv na svojho „drahého priateľa“ Vladimira.

Nebol by to rýchly obrat

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Erdoganovo Turecko

Komentáre

Teraz najčítanejšie