Denník N

Najviac ma vyrušuje, keď na konšpiráciách ľudia zarábajú, vraví výskumník Ján Žilinský

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ľudia, ktorí trávia viac času na sociálnych médiách, veria konšpiráciám viac. „Neznamená to, že to spôsobili priamo tie platformy. Môže byť, že priemerný človek, ktorý radšej trávi viac času na sociálnych médiách, je aj človek, ktorý je viac nahnevaný na establišment, a tak je aj viac náchylný veriť ruským výrokom,“ vraví ekonóm a výpočtový sociálny vedec Ján Žilinský.

V rozhovore okrem iného hovorí, že:

  • ľudia, ktorí čítajú noviny a sledujú správy v TV, veria dezinformáciám menej,
  • že zatváranie ľudí do ideologických bublín na sociálnych sieťach je zriedkavé,
  • či sa obáva o budúcnosť Twittera po tom, čo ho kúpil Elon Musk,
  • a ako sa dostal na štúdium na Harvarde.

Pôsobíte na univerzite v Mníchove, kde prednášate predmet Politika a konšpiračné teórie. Stali sa konšpiračné teórie jazykom dnešnej politiky?

Asi by som nechcel rozdeliť všetkých politikov na dva tábory – na jednej strane štandardní a mainstreamoví a na druhej populistickí a konšpirační. Do istej miery by sme ich síce týmto spôsobom mohli v mnohých krajinách rozčleniť, ale nemyslím si, že by sme mali túto čiaru takto kresliť. Každopádne existuje typ politikov, ktorí neargumentujú tak, že majú nejaký program alebo platformu, ale skôr majú platformu sťažností. A veľmi dôležitou súčasťou tejto ich politiky hnevu je aj jazyk konšpiračných teórií, vymýšľanie a zároveň krivenie informačného ekosystému.

Je to dnes horšie, ako bolo pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi?

Čo sa týka politických elít, v niektorých krajinách sa diskurz zhoršil. No to vôbec neznamená, že bežní občania sú viac náchylní veriť konšpiračným teóriám. Z výskumov, ktoré existujú, sa nám skôr zdá, že ten trend je stabilný.

Prečo sa môže zdať, že politici, ktorí využívajú v komunikácii konšpiračné teórie, sú úspešnejší ako kedysi?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Médiá

TikTok

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie