Denník N

Na transparentnosť kampane sa pri referende zabudlo 

Desať dní pred referendom hnutie Republika zverejnilo vizuál, kde voličov lákajú cez témy sankcií a cien energií.
Desať dní pred referendom hnutie Republika zverejnilo vizuál, kde voličov lákajú cez témy sankcií a cien energií.

Už o pár dní sa voliči vydajú k referendovým urnám. O tom kto, v akom rozsahu a za aké peniaze sa ich usiloval v kampani ovplyvniť, má verejnosť na rozdiel od ostatných typov volieb len minimum informácií. Zákonodarcovia totiž na transparentnosť vedenia kampane pri referende akosi pozabudli. 

Autori pracujú v Transparency International Slovensko

Nedávne voľby starostu v obci Dunajská Lužná boli tesné. O víťazstve napokon rozhodlo 41 hlasov, pričom dvaja najúspešnejší kandidáti investovali do kampane zhodne zhruba po 5800 eur. Kým nový starosta Ernest Németh stavil predovšetkým na sociálne siete, letáky či bannery, jeho súper Vladimír Píš skúšal voličov osloviť aj cez volebnú brožúru, penovú párty a nafukovacie atrakcie. Aj napriek mnohým nedostatkom v transparentnosti, na ktoré sme v Transparency International opakovane upozorňovali, mohla verejnosť podrobnosti o financovaní volebných súbojov v mestách, obciach a župách pomerne podrobne sledovať v priebehu celej kampane.

Dnes, pár dní do celoštátneho referenda o možnosti skrátenia volebného obdobia, vieme o objeme a pôvode peňazí na kampaň podstatne menej ako pri voľbe starostu Lužnej. V regionálnych a miestnych voľbách totiž musia všetci kandidáti na župana, primátora či starostu v obci nad 5000 obyvateľov financovať kampane výlučne prostredníctvom transparentných účtov.

Na tých môže verejnosť sledovať nielen jednotlivé výdavky kandidátov, ale aj odkiaľ peniaze na kampaň získali a kto sú ich darcovia. Do mesiaca po voľbách musia kandidáti odovzdať aj záverečnú správu o prostriedkoch vynaložených na volebnú kampaň. Podobné pravidlá platia aj pre kampane v ďalších hlasovaniach. S jednou výnimkou – referendom.

Odkázaní na tvrdenia politikov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie