Denník N

Vláda Zuzany Čaputovej by vôbec nemusela byť zlé riešenie

Zuzana Čaputová. Foto - TASR
Zuzana Čaputová. Foto – TASR

Najväčšou pákou prezidentky na neschopných politikov je ústavná možnosť poveriť zostavením vlády, koho chce.

Už mesiac sa čaká na Eduarda Hegera, či dokáže znovu postaviť koalíciu, ktorá by mu umožňovala ďalej vládnuť. Je to čakanie, ktoré je v moderných slovenských dejinách nezvyčajne dlhé, a vôbec pritom nie je isté, že sa politici blížia k riešeniu.

Premiér, ktorému parlament vyjadril nedôveru, a k tomu ešte Igor Matovič, ktorý stratil aj posledné zábrany, ani nedávajú veľkú šancu, že by sa mohlo podariť nanovo poskladať funkčnú vládu. O to viac pozornosti sa bude upierať na prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Heger má od prezidentky ešte dva týždne, dovtedy má ukázať buď novú väčšinu v parlamente, alebo rýchlo urobiť kroky k tomu, aby sa mohli uskutočniť predčasné voľby. Jeho spomalené reakcie a vyžarovanie, že sa vlastne nič nedeje a on má čas, by mali byť pre prezidentku argumentom navyše, aby ona v prípade Hegerovho neúspechu s pokusom o zostavenie novej vládnej väčšiny konala razantne.

Najskôr si vyjasnime, prečo je čas dôležitý faktor. Slovensko je v kríze, ktorá nemá obdoby. U susedov je vojna, aj preto vystúpili ceny elektriny a plynu do výšok, aké sme doteraz nezažili, stúpajú ceny všetkého a klesá iba schopnosť štátu vzbudzovať dojem, že má situáciu pod kontrolou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie