Denník N

Heger uznal, že nová 76-ka nebude, začína rokovať o predčasných voľbách. Prezidentka je pripravená konať

Eduard Heger a Boris Kollár v decembri 2022 v Prezidentskom paláci. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger a Boris Kollár v decembri 2022 v Prezidentskom paláci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o stanovisko prezidentky a predsedu parlamentu.

Možnosť, že by premiér Eduard Heger dovládol do riadnych volieb vo februári alebo marci 2024, je minulosťou. Poslanecký klub SaS sa v pondelok podvečer zhodol, že nepodporí jeho plán zozbierať aspoň 76 podpisov na podporu jeho novej vlády.

Výsledok je, že SaS podporuje predčasné voľby v septembri tohto roka, oznámila strana v utorok popoludní.

Predseda vlády o niekoľko hodín uznal, že už novú väčšinu v parlamente nezíska, a hneď v stredu rozbieha rokovania o predčasných voľbách, hnutie Sme rodina rozhodnutie SaS dokonca privítalo.

„Dnešným dňom považujem všetky snahy o vznik novej 76-tky za uzavreté,“ povedal Heger. „Na zajtra pozvem zástupcov OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina a SaS na rokovanie o termíne predčasných volieb. Aktuálne sa ako najreálnejší javí jesenný termín.“

Prezidentka: Som pripravená konať

Ak by sa aj strany dohodli na predčasných voľbách, nie je jasné, kto by do volieb vládol – či by prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vlastnú vládu, alebo by nechala dovládnuť súčasnú odvolanú vládu Eduarda Hegera, alebo by sa tieto strany dohodli na zmenenej zostave vládnucej do predčasných volieb. Akákoľvek nová vláda by do 30 dní musela predstúpiť pred parlament a podstúpiť hlasovanie o dôvere.

Prezidentka reagovala na Sulíka a Hegera pred piatou podvečer a zopakovala, že bude konať: „Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii. Preto trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií,“ znie stanovisko prezidentky.

Eduard Heger u prezidentky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Akú legitimitu má Heger ako premiér?

„Diskusiu o novej väčšine odmietame. Toto je jasný postoj poslaneckého klubu SaS,“ napísal Richard Sulík po pondelňajšom stretnutí poslaneckého klubu strany. „Boli sme pripravení rokovať, avšak doteraz nevieme, kto je skutočným lídrom OĽaNO.“

Navyše podľa Sulíka stále hrozí, že Eduard Heger odíde z OĽaNO a nebude mať nielen silu, ale s inou stranou ani legitimitu skladať novú vládu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie