Denník N

Odborník na svetlo: Ľudia svietia teplým bielym svetlom počas dňa aj v noci. Je to chyba

Hynek Medřický. Foto – David Brunner
Hynek Medřický. Foto – David Brunner

Najväčšou chybou pri osvetlení domácností je podľa odborníka na svetlo Hynka Medřického to, že používame rovnaké svietidlá počas celého dňa.

„Myslíme si, že je to fajn, že si svetlom večer môžeme predĺžiť aktivitu. Celá živočíšna ríša však potrebuje svetlo cez deň a tmu v noci, aby sa regenerovala a pripravila na deň. My sme si to zničili,“ vraví Medřický.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako vplýva umelé osvetlenie na náš cirkadiánny rytmus;
  • prečo je lepšie nastavovať si večierku a nie budík;
  • ako by malo vyzerať osvetlenie v domácnosti;
  • prečo by sa farba svetla počas dňa mala meniť.

Pôvodne ste chceli do priestorov navrhovať pekné svietidlá, dnes upozorňujete na problémy, ktoré spôsobuje nevhodné osvetlenie. Ako k tomu došlo? 

Keď som v roku 1991 začínal, osvetľovací priemysel v Českej republike ešte neexistoval. Väčšina ľudí svietila tak, že mali v strede miestnosti jeden luster, niekto možno ešte lampu na pracovnom stole. Pamätám si, že v detstve som takú lampu mal aj ja. Žiarovka v nej veľmi hriala a ja som sa pri nej učil. Za hlavou som mal luster a ten mi robil tieň.

Vedel som, že to nie je dobré, a chcel som to vylepšiť.

Po revolúcii sa otvorili možnosti. Zo začiatku sme ľuďom vyberali svietidlá, ktoré by mohli v priestore fungovať, ale neboli tu možnosti v zdrojoch svetla. Keď prišli nové zdroje svetla, boli také veľké, že sa do svietidiel ani nevošli. Vývoj v osvetľovacej brandži prichádza vždy po asi dvoch dekádach, no v čase, keď som začínal, som si naozaj myslel, že budem ľuďom do domácností umiestňovať dizajnové svietidlá.

Ale to sa tak celkom nestalo.

Postupne sme zistili, že keď sa pridá počet svietidiel v miestnosti a zmení sa úroveň, odkiaľ svetlo svieti, prináša to iný efekt.

Dnes už sledujeme tri parametre: intenzitu svetla, svetelné spektrum a polohu zdroja svetla. Zistili sme, že atmosféru tvoria tieto tri parametre, no dodnes ich väčšina ľudí, ale ani dizajnérov veľmi nerieši. Snažili sme sa to aplikovať, ale vtedy ešte bez znalosti technológie a vplyvu svetla na organizmy.

Hovoríte, že osvetlenie by malo zohľadňovať cirkadiánny rytmus. O čo ide?

Cirkadiánny rytmus u človeka opísali v roku 2003. Detailnejšie správy o tom, že v tele človeka a iných organizmov existuje nejaký časový systém a svetlo predstavuje najsilnejší „časovač“, som zachytil až v roku 2010. Že je to akýsi dirigent.

Tento rytmus sa dá riadiť aj stravou alebo teplotou, no najdôležitejšie je svetlo. Pretože naň sa mohli organizmy v prírode vždy spoľahnúť. Striedanie svetla počas dňa a tmy v noci bolo pre organizmy tým najdôležitejším synchronizačným signálom. Hoci nie som biológ, dávalo mi to zmysel, no hovoril som si, že nemáme možnosti, ako docieliť, aby svetlo bolo rovnaké ako slnko. V tom čase ešte neboli na trhu takéto technológie.

V roku 2012 som si kúpil prvý rádio-spektrometer a začal som sa venovať svetelnému spektru. Nemeral som len umelé zdroje, ale najmä slnko. Meral som ho ráno, na obed, večer, v horách aj pri mori. Postupne som si urobil obraz o tom, ako to vplýva na organizmy, pretože tie sa prispôsobili podmienkam, ktoré na planéte sú. To prispôsobenie trvalo milióny rokov a nie je to chyba. Chybou je, že sme pred 140 rokmi začali používať elektrické svetlo, ktoré spektrálne nezodpovedá tomu, ako by sme svetlo v priebehu dňa, večer a v noci mali používať.

Ako by sme teda svetlo mali používať?

Používanie elektrického svetla si musíme rozdeliť do troch pásiem dňa. Deň – aktivita, večer – relaxácia a noc – regenerácia. Vždy, keď bola tma, organizmy regenerovali. Noc je pre organizmus dôležitejšia ako deň. Ak by stále bola len noc a tma, tak sa v podstate nestane nič zlé, pretože organizmus má svoj vnútorný čas – urobí si svoj deň a svoju noc. Keby sme stále svietili, tak je to horšie. Samozrejme, najlepšie je to striedanie, svetlo počas dňa a tma v noci.

Čím sa tento systém narušil?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Bývanie a záhrada, Zdravie

Teraz najčítanejšie