Denník N

Nevyháňajme Hlas z demokratického priestoru

Na sneme Hlasu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Na sneme Hlasu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je filozof a bývalý politik

Redaktori a čitatelia sa na mňa hádam nenahnevajú, keď budem v nasledujúcej úvahe vychádzať práve z textov Denníka N. A to v kritickom duchu. To preto, že som nielen jeho prispievateľom, ale aj jeho čitateľom, a to vcelku poctivým a od jeho vzniku.

Je zrejmé, aký boj je pred nadchádzajúcimi voľbami pred nami: na jednej strane svätý boj proti Ficovi. K nemu sa pridružujú kotlebovci a uhríkovci, lebo bez tohto pridruženia nemajú relevanciu. V skutočnosti sú hrozbou len preto, že majú vo Ficovi možného koaličného partnera. No tí horlivejší – v hysterickom strachu alebo v predsudkoch – k nemu priraďujú aj Hlas.

Tento boj proti Ficovi je oprávnený len z jedného uhla pohľadu: vláda Smeru by iste viedla k deformácii celého prostredia našich trestnoprávnych inštitúcií, ba celého tretieho, teda súdneho piliera moci. Pokiaľ však ide o zahraničnopolitickú orientáciu, vytváranie obrazu o našom obrate na Východ, teda k Rusku, je propagandistický nezmysel.

Rozdiel medzi rétorikou a činmi je u Fica v tomto smere známy: v praktickej politike vie, že náš „životný priestor“ (ako to sám nazýva) je v EÚ a bezpečnostný v NATO. Bez ohľadu na to, čo hovorí, ak by bol v budúcej vláde (ja som presvedčený, že nebude), s uľahčením prijme euroatlantickú trajektóriu.

S humorným potešením si spomínam na situáciu, keď sa vytvorila vláda aj s SNS. Fico (na môj návrh) donútil Slotu podpísať „proeurópsku deklaráciu“ o podpore hlbšej európskej integrácie Slovenska. Tu problém nevidím – a to ani nehovorím o jeho úsilí o postavenie Slovenska „v jadre EÚ“, čo vôbec nebola fráza, ale reálna politika, ktorú ocenil vtedajší predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker organizovaním takzvaného Bratislavského samitu EÚ.

Pre mňa osobne a aj pre orientáciu Slovenska je problémom konzervatívny obrat Smeru, a to v mnohých témach až k extrému. Proste Fico z dobrých dôvodov nemá v budúcej vláde čo hľadať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie