Denník N

Minister Naď: S Igorom sa rozchádzame politicky, nie ľudsky (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Voľby môžu byť 23. alebo 30. septembra, hovorí minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ste ešte stále členom predsedníctva OĽaNO?

Ešte stále som a tiež som jedným zo 65 členov hnutia.

Ako dlho ním budete? 

To je predčasná otázka, neviem. Diskutujeme, hľadáme riešenie, ako ponúknuť voličovi alternatívu. Myslím si, že je otázkou najbližších dní, maximálne niekoľkých týždňov, keď sa to všetko rozhodne.

Eduard Heger hovorí, že jeho cesty s Igorom Matovičom sa na 80 percent rozídu – ako sú na tom vaše spoločné cesty?

Veľmi podobne. Hovoríme o tom veľmi intenzívne, aj s Igorom a s ďalšími členmi predsedníctva, takisto s poslaneckým klubom. S Edom ťaháme za jeden povraz, sme taká dvojka aj ľudsky. Poznáme sa veľmi dlho, sme priatelia a aj politicky máme rovnaké vnímanie a rovnaké hodnotové nastavenie, zahraničnopolitické smerovanie, proreformné záujmy. A sme umiernení politici. Nie sme ani príliš liberálni, ani príliš konzervatívni. To nás natoľko spája, že niektoré naozaj až zásadné konzervatívne, podľa mňa aj nesprávne názory, ktoré napríklad šíri Juraj Gyimesi, sú pre nás už také neprijateľné, že ďalšie politické pokračovanie s ním je pre mňa osobne veľmi ťažko predstaviteľné.

Pýtam sa však na rozchod s Igorom Matovičom, nie na rozchod s pánom Gyimesim. 

To s tým súvisí, samozrejme.

Video: Minister Naď: S Igorom sa rozchádzame politicky, nie ľudsky
(autorky: Martina Koník, Monika Tódová)

Čiže prečo sa vaše cesty s Igorom Matovičom rozchádzajú? Pre to isté? 

Áno, mám predstavu o tom, že máme spájať ľudí v projekte, ktorý je stredový a ktorý nemusí riešiť nevyhnutne sexuálne alebo rodové otázky, potraty a podobne. Skôr rieši otázky zahraničnopolitického smerovania Slovenskej republiky, ukotvenia reforiem, pomoci ľuďom. To je ten základný rozchod. To neznamená, že ľudsky sa s Igorom Matovičom rozchádzame, nie. Ani Igor, ani Edo a ani ja to nevnímame ako ľudské spory a ani neplánujeme na seba nejakým spôsobom ľudsky útočiť. Vážim si Igora za množstvo vecí, aj mne osobne v živote pomohol, ale jednoducho mám svoju predstavu o politike a nejaké zásadné ultrakonzervatívne smerovanie hnutia by som nedokázal už ani vo vnútri seba obhájiť.

Prekáža vám tá kultúrna vojna, ktorú napríklad od nového roku rozpútal voči transrodovým ľuďom?

Áno, napríklad aj to. Nehovorím, že nemá v niektorých veciach pravdu, ale určite by som to nekomunikoval takto a nepovažoval by som to za dôležité témy, ktoré sú potrebné pre Slovenskú republiku.

A v akých veciach má pravdu? 

Možno niekedy naozaj existuje aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie