Denník N

Zaprisahal sa, že o tom nikdy nikomu nepovie. Spielberg nakrútil svoj najosobnejší film

Mateo Zoryan ako malý Sammy Fabelman. Foto - Forum Film
Mateo Zoryan ako malý Sammy Fabelman. Foto – Forum Film

Túžba rozprávať príbehy bola silnejšia. Za film Fabelmanovci, pri ktorom sa inšpiroval vlastným životom, už americký režisér Steven Spielberg získal dva Zlaté glóbusy.

Článok obsahuje spoilery

V dlhom rade pred kinom dostane Sammy Fabelman náhly záchvat úzkosti. Rodičia mu sľubujú, že sa mu to bude páčiť, že tam budú akrobati a cirkusanti, ale on má obavy. Počul, že v kine je tma a ľudia na plátne sú gigantickí.

„Filmy sú ako sny, na ktoré nikdy nezabudneš,“ vraví mu mama Mitzi. Dá sa presvedčiť. Má sedem rokov, vojde dnu a uvidí svoj prvý film v kine: The Greatest Show on Earth.

Toto však nie je sen, imaginácia. Steven Spielberg sa rozhodol vyrozprávať príbeh, na ktorý zbieral odvahu takmer sedemdesiat rokov.

Herec Paul Dano ako Burt Fabelman, Mateo Zoryan Francis-DeFord ako malý Sammy a Michelle Williams ako Mitzi Fabelman. Foto – Forum Film

Odpustil im

Napriek tomu, že filmy nakrúca profesionálne už viac ako päť dekád, až doteraz všetky svoje skúsenosti, zážitky a obavy rozprával cez metafory.

Všetko sa zmenilo, keď prišla pandémia. Na rozhovory s kolegami cez Zoom si nevedel zvyknúť, a tak celé hodiny šoféroval po pobrežnej diaľnici v okolí Los Angeles a rozmýšľal o svete.

„Začal som uvažovať nad tým, aký príbeh som doteraz nepovedal a pre ktorý by som bol na seba naozaj naštvaný, ak by som ho nikdy neurobil,“ povedal v rozhovore pre New York Times.

Odpoveď bola vždy rovnaká: bol by to príbeh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie