Denník N

Kondičný tréner Slovana Švantner: Kucka mal výsledky ako 21-ročný, pomohla mi aj rada Zdena Cháru

Roman Švantner je špecialista a kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava. Foto - Miro Gasidlo
Roman Švantner je špecialista a kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava. Foto – Miro Gasidlo

Kondičný tréner Roman Švantner pôsobí s Vladimírom Weissom st. 11 rokov. V minulosti pripravovali reprezentáciu Gruzínska, dnes sa o úspech snažia s futbalovým Slovanom Bratislava, ktorý si v marci zahrá osemfinále Európskej konferenčnej ligy.

„Netvrdím, že slovanisti nemali kultúru fitnesu, no bolo tam vždy zopár hráčov, ktorí si mysleli, že to nie je pre nich. Už tieto testy ukázali, že hráči prišli oveľa lepšie pripravení ako napríklad minulé roky,“ hovorí Švantner.

V rozhovore približuje zimnú prípravu, testovanie a diagnostiku tímu. Vysvetľuje tiež, ako sa podarilo pretaviť rady Zdena Cháru do praxe a ako klub ovplyvnili MS v Katare.

„Hráči musia pochopiť, že príprava pred tréningom, tréning a intenzita konkrétneho cvičenia, prípadne práca po tréningu je prirodzenou súčasťou charakteru mužstva,“ vysvetľuje a podáva mi výstup z diagnostiky, ktorý má 84 strán.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo mu poradil Zdeno Chára,
  • čo ukázali výsledky Juraja Kucku v príprave,
  • na čom musí zapracovať Giorgi Čakvetadze,
  • aký má podmienky Slovan v porovnaní s Liverpoolom,
  • čo ho prekvapilo na výsledkoch testovania a diagnostiky,
  • ako zmenil tréningovú kultúru v Slovane.

Z pohľadu techniky, šírky tímu či rozpočtu – ako je na tom Slovan Bratislava v príprave, vo fyzioterapii, v trénerskej či lekárskej skladbe v porovnaní s európskym štandardom?

Aktuálne sme kdesi na úrovni Slavie Praha, s ktorou by sme sa mohli porovnávať. Máme dvoch doktorov, dvoch kondičných trénerov a štyroch fyzioterapeutov. V tomto ohľade má Slavia trošku inú skladbu, ktorú prezentoval jeden člen ich tímu na konferencii, ktorú som navštívil. Do budúcna je snom a cieľom dostať do nášho tímu ďalších dvoch ľudí, pretože síce máme aj dátového analytika, ale ten sa venuje najmä taktickým aspektom hry. Fitnesové dáta si preto musíme robiť my s kolegom.

Vy ste v minulosti boli aj v Liverpoole, keďže ste pracovali s Martinom Škrtelom. Ako je to tam?

V Liverpoole som bol už pred nejakým časom. Už vtedy však mali rozdelený klub na oddelenia. A jednému z nich šéfoval takzvaný Head of Science. To bol človek, ktorý mal na starosti všetko, čo sa týka vedy o športe. Mal pod sebou odborníka na výživu, štyroch až šiestich fyzioterapeutov, troch kondičných trénerov, dokonca aj odborníka na return to play – pod tým si predstavte experta na pomedzí kondičného trénera a fyzioterapeuta. Z pohľadu počtov je aktuálne Liverpool na úrovni 20 až 22 členov realizačného tímu, mojím segmentom sa zaoberá 14 či 15 z nich.

Keď sme sa bavili o futbale naposledy, hovorili ste mi, že kľúčovým prvkom prípravy je diagnostika. Robili ste kompletnú diagnostiku a testovanie aj pred zimnou prípravou?

Určite, aj som vám priniesol výstup z diagnostiky, ktorý má v tomto prípade 84 strán. Celé mužstvo sme pretestovali niekoľkými typmi testov, a to napríklad silovými, explozívnymi, sledovali sme maximálnu silu, aj tú explozívnu, či intermitentnú vytrvalosť (prerušovaná, striedavá, pozn. red.). Nerobili sme ešte rýchlostné testy, pri nich totiž dochádza k zraneniam.

Kedy ich teda urobíte?

Urobíme blok prípravy v rozsahu troch či štyroch týždňov, v rámci ktorej budú pridávané tréningové stimuly zamerané aj presne na rýchlosť. A potom ich všetkých pretestujeme. O rýchlostných schopnostiach hráčov však aspoň nejakú vedomosť máme, pretože je meraná v rámci tréningu metódou GPS.

Prekvapilo vás niečo na výsledkoch testov a diagnostiky?

Začnem trošku zoširoka. Keď som sa v roku 2012 stretol s hokejistom Zdenom Chárom, pýtal som sa ho, ako sa Bostonu, v ktorom pôsobil, podarila revolúcia, ktorou klub prešiel. V tých časoch išlo o úspešný tím, ktorý vyhrával svoju konferenciu alebo bojoval v záverečných bojoch o Stanleyho pohár. On mi povedal jasne – Roman, musíš zmeniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Radíme športovcom

Rozhovory

ŠK Slovan Bratislava

Športová veda

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie