Denník N

Nemohol bežať, ale nechcel skrečovať zápas. Nadal prehral s odkazom, s ktorým celú kariéru vyhráva

Rafael Nadal odchádza z kurtu po vypadnutí z Australian Open. Foto - TASR/AP
Rafael Nadal odchádza z kurtu po vypadnutí z Australian Open. Foto – TASR/AP

Rafael Nadal titul z Australian Open neobháji, v 2. kole prehral s Američanom Mackenziem McDonaldom.

Dlhoročný novinár NY Times a spisovateľ Christopher Clarey hovorí, že má o Rafaelovi Nadalovi správu, ktorú je „zvláštne napísať aj povedať“. Tou správou je, že prehral sedem zo svojich posledných deviatich zápasov vo dvojhre.

Čísla však väčšinou nepovedia celý príbeh, ktorý je za tým. Nadal a jeho zdravotné problémy sú totiž témou v podstate počas celej jeho kariéry. Ibaže posledný rok ich ešte o niečo viac zvýraznil.

Vlani vyhral Australian Open po tom, čo pre chronické ochorenie ľavej nohy ukončil predchádzajúcu sezónu už v auguste. Neskôr zvíťazil aj na Roland Garros, kde vzhľadom na problémy s chodidlom hral s umŕtveným nervom. Necítil tak v nohe nielen bolesť, ale ani nič iné.

Z Wimbledonu sa potom odhlásil pred semifinále s Nickom Kyrgiosom, mal poranený brušný sval.

Španielovo víťazstvo na Australian Open z minulého roka bolo prekvapujúce najmä preto, lebo ešte zopár mesiacov pred ním hovoril, že ani nevie, kedy sa vráti. „Neviem, kedy budem pripravený sa vrátiť. Stále na tom pracujem, mám svoj špecifický plán,“ vravel necelé tri mesiace predtým, ako vyhral Australian Open.

Tentoraz titul na Australian Open nezíska. V druhom kole prehral s Mackenziem McDonaldom 4:6, 4:6, 5:7. Podľa dostupných záberov mal problémy v oblasti bedra, čo mu výrazne sťažovalo pohyb.

Problém mal dlhšie

Uzavrieť jeho neúspešnú obhajobu titulu len skonštatovaním výsledku by však bolo málo. Javí sa totiž ako neuveriteľné, že zápas dohral napriek bolestiam.

„Vždy sa musíte pokúšať o to najlepšie, čo dokážete. Nezáleží na tom, aké veľké sú vaše šance. Je to základná esencia športu. Ňou sa riadim v celej svojej kariére,“ povedal Nadal.

Jeho manželka Maria Francisca Perellová si v hľadisku počas zápasu pretierala oči od sĺz a tím jeho trápenie mohol iba sledovať.

Videli, že tvrdohlavý Nadal už zápas vyhrať pravdepodobne nemôže. On však svoje rozhodnutie po zápase zdôvodnil.

„Vôbec som nemohol triafať bekhend. Nedokázal som bežať za loptičkou. Ale nechcel som vzdať zápas. Šiel som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Rafael Nadal

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie