Denník N

Chyba pilota, sabotáž alebo zlyhanie stroja? Vrtuľník s ministrom vnútra a jeho tímom sa zrútil pri škôlke

Obete leteckého nešťastia v Brovaroch, pri ktorom zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Foto - TASR/AP
Obete leteckého nešťastia v Brovaroch, pri ktorom zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Foto – TASR/AP

Pri leteckej nehode v ukrajinských Brovaroch zahynula celá posádka a minimálne tri deti. Vyšetrujú sa všetky možné verzie.

Na palube ukrajinského vrtuľníka bolo s ministrom vnútra celkom deväť ľudí. Mierili na jedno z horúcich miest na fronte, keď sa stroj Super Puma s číslom 54 na chvoste náhle zrútil v blízkosti škôlky v mestečku Brovary neďaleko Kyjiva.

Na mieste zomrelo najmenej 16 ľudí vrátane ministra Denysa Monastyrského (42) a jeho zástupcov. Okrem nich aj minimálne tri deti.

Čierne ráno v Brovaroch a prvé verzie

„Dnes sa stala strašná tragédia,“ reagoval prezident Volodymyr Zelenskyj a vyhlásil, že na mieste pracujú všetky bezpečnostné zložky. „Blahoslavená pamiatka všetkým, ktorých životy si vyžiadalo toto čierne ráno,“ dodal.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko na Facebooku napísal, že helikoptéra patrila ukrajinskej štátnej pohotovostnej službe. Nehodu, ktorá sa udiala zhruba o 8.20 h ráno, neprežil ani jeden z členov posádky.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa a podľa ukrajinského letectva si vyšetrovanie vyžiada „dlhší čas“. V ukrajinských médiách sa však už preberajú viaceré verzie vrátane teroristického útoku.

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie