Denník N

Obetovali by ste život za záchranu ľudstva?

Detail obálky románu Posledná šanca Andyho Weira.
Detail obálky románu Posledná šanca Andyho Weira.

Román Andyho Weira Posledná šanca sa číta ako zábavné sci-fi, podnecuje však k zásadným otázkam.

Rozprávač sa zobudí na palube vesmírnej lode, do očí mu bije biele svetlo. Nevie, ako a prečo sa tam ocitol, spoločnosť mu navyše robia dvaja mŕtvi spolucestujúci. Akoby to nestačilo, netuší ani to, kto je on sám. Jeho mozog je čistý list papiera, ktorý sa len veľmi pomaly začína zapĺňať.

Autor Andy Weir si vystrihol veľmi chytľavý začiatok románu Posledná šanca (Lindeni, 2022, preklad Patrick Frank) a už po pár stranách niet pre čitateľa úniku.

A rýchle namotávanie pokračuje. Spolu s hlavným hrdinom zistíme, že jeho meno je Ryland Grace a že s riadením vesmírnych korábov má nulovú skúsenosť. To je ešte stále nič v porovnaní s dostavujúcim sa zistením, že jeho úlohou je zachrániť ľudstvo.

V kozme sa totiž objavili záhadné organizmy, ktoré požierajú slnečnú energiu. Zemi preto hrozí ďalšia doba ľadová a úplné vymretie populácie. Grace je na prieskumnej misii k hviezde, ktorá kladie vesmírnej pliage odpor, a úlohou je zistiť možný scenár spasenia. Čitateľ popritom dostane veľkú dávku mikro- i makrofyziky, ktorá baví. Dôjde aj na vzťahovú drámu, hoci žiadny pozemšťan v tom nemá prsty.

Andy Weir namiešal kvalitný, takmer päťstostranový kokteil napätia, poznania i zábavy, ktorý budete s chuťou sŕkať až do konca. Tu by sa hodnotenie knihy mohlo aj skončiť konštatovaním, že autorská misia bola naplnená.

V skutočnosti sa myšlienková gymnastika ešte len začína.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Andrej Adamčák je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie