Denník N

V Číne klesla populácia po tom, čo ľudia majú veľmi málo detí. Je to neskutočný prepad, vraví demograf

V Číne je bežné mať jedno dieťa. Ilustračné foto - TASR/AP
V Číne je bežné mať jedno dieťa. Ilustračné foto – TASR/AP

Plodnosť v Číne za posledné roky výrazne klesla a patrí k najhorším na svete.

Málokedy sa vo svete zmení niečo také všeobecne známe, čo sa učia aj deti v školách. Keď napríklad Pluto vyradili zo skupiny planét slnečnej sústavy, museli sa prepisovať učebnice zemepisu.

Niečo podobné sa deje aj teraz. Čína už nie je, respektíve za niekoľko mesiacov už v tomto roku nebude, najľudnatejšou krajinou sveta.

Najviac ľudí na planéte žije po novom v Indii. OSN očakávala, že sa to stane niekedy v priebehu tohto roku, no podľa nezávislej organizácie World Population Review je to už realita.

V Indii podľa ich výpočtov žilo koncom minulého roka 1,417 miliardy ľudí. V Číne to bolo 1,412 miliardy, čo je oficiálny počet obyvateľov, ktorý tento týždeň zverejnil čínsky štatistický úrad.

„Je naozaj možné, že v tomto momente je už počet obyvateľov Indie vyšší ako v Číne. Ak nie, je to pravdepodobne otázka niekoľkých týždňov. Dôležitejšie ako to, či to nastalo v roku 2022 alebo nastane v prvom polroku 2023, je fakt, že sa to naozaj potvrdilo, je to nezvratné. Čepele nožníc medzi Čínou a Indiou sa už budú iba vzďaľovať,“ odpísal demograf z Univerzity Komenského Branislav Bleha.

Čína bola najľudnatejšou krajinou sveta minimálne od vyhlásenia nezávislosti Indie a rozpadu britského impéria. Ak rátame britskú Indiu v dejinách ako samostatnú entitu, tak Čína bola najľudnatejším štátom prinajmenej posledné dve storočia, aj keď len ťažko odhadovať populácie v týchto štátoch v dejinách. Z toho vidno, že ide skutočne o historický moment.

Zverejnenie údajov o čínskej populácii sa stalo jednou zo správ týždňa. Čínske úrady priznali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie