Denník N

Desať vecí, ktoré musí ešte Petr Pavel urobiť, než sa stane českým prezidentom

Petr Pavel s fanúšikmi v Ústí nad Labem, ktoré je Babišovou baštou. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Petr Pavel s fanúšikmi v Ústí nad Labem, ktoré je Babišovou baštou. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Petr Pavel má lepšiu východiskovú pozíciu pre druhé kolo. Jeho úspech však záleží na niekoľkých faktoroch, ktoré musí jeho tím zohľadniť. Hoci Andrej Babiš svoju voličskú základňu výrazne nezväčší, neznamená to, že nemôže znížiť podporu svojmu súperovi. 

Autor je odborník na marketing

Z výsledkov prvého kola českých prezidentských volieb je zrejmé, že Petr Pavel je momentálne do veľkej miery pánom svojho osudu. Pokiaľ neurobí v nasledujúcich dňoch výrazné chyby, víťazstvo by mu nemalo uniknúť. Chyby sa však v napätej volebnej atmosfére robia ľahko a na prvý pohľad nemusia byť viditeľné.

Pavel pre mnohých svojich voličov predstavuje skôr voľbu rozumom než srdcom. O to viac to bude platiť pre priaznivcov Danuše Nerudovej, Pavla Fischera a Marka Hilšera. Jeho výsledok a čísla celého „antibabišovského“ bloku vzbudzujú oprávnene dojem silnej pozície. Táto sila je však krehká.

Generál v kampani zvládol množstvo vecí na jednotku. Jeho tím však spravil aj niekoľko chýb, ktorých sa vo finálnom boji musí vyvarovať. Kampaň tiež pôsobila pomalším a menej pružným dojmom, čo bolo únosné v niekoľkomesačnom maratóne pred prvým kolom, no teraz zostáva len pár dní a každý z nich sa počíta.

Čo teda môžeme od Pavlovej kampane čakať?

Desať krokov k výhre Petra Pavla

1. Prevziať iniciatívu 

Pavlov tím sa pokúsi okamžite vyraziť do sveta so silnými témami a výrokmi, ktoré vezmú konkurencii vietor z plachiet. Nesmie dopustiť, aby podobu verejnej diskusie diktoval Babiš, inak sa Pavel ocitne v obrannej a reaktívnej pozícii. ANO má tento postup dobre nacvičený z parlamentných volieb a väčšina médií ich, bohužiaľ, zakaždým zhltne aj s navijakom.

2. Nevypadnúť z roly

Najsilnejšou stránkou Pavlovho vystupovania je ľadový pokoj, s ktorým pristupuje k debatám a rozhovorom. Najhoršie vyzerá v momentoch, keď ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie