Denník N

Autori štúdie o nadmernej úmrtnosti počas covidu: Generálna prokuratúra bude mať problém nájsť niekoho, kto nie je vinný

Peter Pažitný a Rudolf Zajac. Foto - TASR; N/Tomáš Benedikovič
Peter Pažitný a Rudolf Zajac. Foto – TASR; N/Tomáš Benedikovič

Tím okolo analytika Petra Pažitného a bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca pred Vianocami uverejnil analýzu nadmernej úmrtnosti počas covidu. V analýze sa pozerajú, ako sa darilo iným krajinám a aké sú dôvody, prečo na Slovensku zomrelo viac ako 20-tisíc ľudí navyše oproti predchádzajúcim rokom.

Dokument má vyše sto strán. Jedným z výsledkov napríklad je, že ak by sme postupovali ako najlepšie krajiny – od Estónska cez Portugalsko, Nemecko až po Dánsko, tak by mohlo byť na Slovensku potenciálne zachránených od 12- do 21-tisíc ľudí.

Analýzou sa už zaoberá generálna prokuratúra, ktorá chce preveriť, či v súvislosti s manažmentom pandémie covidu-19 nedošlo ku konaniu alebo k opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť. Štúdiu už kritizoval a jej závery spochybnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

V rozhovore sme sa s autormi analýzy Petrom Pažitným a Rudolfom Zajacom rozprávali o tom,

  • ako analýza vznikala,
  • z akých dát vychádzali,
  • ako vnímajú kritiku Igora Matoviča či úradu pre dohľad,
  • ale aj o tom, prečo porovnávali Slovensko s krajinami, ako je Dánsko či Portugalsko.

V decembri ste zverejnili analýzu o nadmernej úmrtnosti na covid počas rokov 2020 až 2022. Zaoberá sa ňou generálny prokurátor, reagujú na ňu politici aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Očakávali ste taký ohlas?

Pažitný: Som prekvapený. Očakával som, že skôr bude reagovať Inštitút zdravotníckych analýz na ministerstve zdravotníctva (IZA), úrad pre dohľad (ÚDZS) či Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Zajac: Ja som to čakal. V štúdii je jasne napísané, aké sú výsledky Slovenska, a vychádzal som zo starého porekadla, že trafená hus zagága. Keď ju 15. decembra prezentovali, ledva tam niekto prišiel. Je však pravda, že v ten deň padala vláda. Generálny prokurátor podľa mňa sleduje iné ciele, ale nechtiac urobil dobre, že upútal pozornosť.

Jednou z tých trafených husí je aj úrad pre dohľad, ktorý vykonáva pitvy. Keď sa dávali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Zdravotníctvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie