Denník N

Školský týždeň: Aj na niektorých slovenských vysokých školách sa robí svetový výskum

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Krátko pred Vianocami ministerstvo školstva zverejnilo, aká je kvalita výskumu na našich vysokých školách a v Slovenskej akadémii vied. Ide o výsledky hodnotenia, ktoré sa v tejto podobe na Slovensku uskutočnilo po prvý raz. Vedecké výstupy hodnotili prevažne zahraniční odborníci a odborníčky.

Nové hodnotenie je súčasťou reformy na základe plánu obnovy. Cieľom je získať čo najpresnejší obraz o kvalite výskumu na Slovensku. Podľa výsledkov sa následne majú finančne podporiť najlepšie alebo najperspektívnejšie pracoviská. Pozrime sa teda, čo toto hodnotenie prinieslo a ako môže ovplyvniť fungovanie slovenských vysokých škôl v budúcnosti.

Hodnotili najmä zahraniční odborníci a odborníčky

V novom systéme hodnotenia bude musieť každá vysoká škola aj verejná výskumná inštitúcia raz za šesť rokov absolvovať hodnotenie svojej výskumnej alebo umeleckej činnosti. Samotné pracoviská aj širšia verejnosť by tak mali získať dobrý obraz o ich vedeckom výkone. Výsledky by sa mali zároveň odraziť aj v tom, koľko peňazí zo štátneho rozpočtu jednotlivé pracoviská dostanú.

Prvé kolo hodnotenia máme za sebou. Každé pracovisko muselo predložiť 25 vedeckých výstupov, ktoré museli byť rovnomerne rozložené podľa počtu zamestnancov a zamestnankýň.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie