Denník N

Namiesto registrovaných partnerstiev núka Karas LGBTI+ ľuďom pozíciu dôverníka, má podporu Hegera aj Matoviča

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Návrh na úpravu vzťahov nezosobášených osôb nedáva párom možnosť dediť a ani mať bezpodielové spoluvlastníctvo. O deťoch by rozhodoval súd a partner či partnerka by ich ani nemali zapísané v dokladoch.

Na stole je nový návrh zákona pre nezosobášené osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. Zákon rieši životné situácie aj pre LGBTI+ ľudí.

Po tom, ako krátko po teroristickej vražde na Zámockej ulici v Bratislave neprešiel parlamentom návrh SaS na partnerské spolužitie, poveril premiér Eduard Heger prípravou takéhoto zákon ministra spravodlivosti Viliama Karasa sformovaním takého zákona. Koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí hovorila, že práva LGBTI+ ľudí chcú upraviť v menšej miere, ako navrhovala SaS.

Po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha narástol verejný tlak na zrovnoprávnenie LGBTI+ ľudí s väčšinou.

Minister Karas hovorí, že návrh ukázal politickým lídrom a má podporu premiéra Eduarda Hegera a aj predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Predsedovi hnutia OĽaNO predstavil minister spravodlivosti návrh zákona v deň, keď ho predstavil na tlačovej koneferencii. Matovič návrh považuje za presné splnenie zadania, ktoré Karas dostal od vlády.

Matovič ešte v stredu hovoril, že návrh nepozná. Karas pôvodne zvolal tlačovú besedu na štvrtok o 10.00 h, potom ju posunul na dvanástu.

Karas sa nebojí, že by návrh v parlamente neprešiel. „Návrh je dostatočný v rámci umenia možného,“ povedal. Koalícia pritom nemá v parlamente väčšinu a vláda je odvolaná a v poverení má obmedzené právomoci.

Predstavitelia LGBTI+ komunity považujú návrh za nedostatočný a ponižujúci.

Návrh je výrazne slabší ako registrované partnerstvá a aj ako návrh SaS na partnerské spolužitie z minulého roka.

Už v prípade návrhu SaS na partnerské spolužitie pritom LGBTI+ páry hovorili, že je ponižujúce, aby svoj zväzok potvrdzovali u notára, a tvrdili, že ich práva sú výrazne obmedzené.

Iniciatíva Ide nám o život žiada prijatie takých zákonov, ktoré „uznajú existenciu párov rovnakého pohlavia a ich rodín minimálne formou životného partnerstva vrátane možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom“.

Dôverník a fiduciárne vyhlásenie pred notárom

Nezosobášené osoby by podľa zákona mohli jedna druhú určiť ako svojho dôverníka. Urobili by tak vyhlásením pred notárom. Potom by mohli mať nárok na informovanie o zdravotnom stave či poberať ošetrovné.

Návrh zákona pomenúva okrem slova dôverník doklad, ktorý treba podpísať pred notárom ako fiduciárne vyhlásenie.

Slovník cudzích slov (2005) definuje pojem fiduciár ako „osobu, ktorej bolo postúpené vlastníctvo inej osoby (fiducianta) za predpokladu, že s vlastníctvom bude zaobchádzať predpísaným spôsobom“.

„Ktorákoľvek osoba bude môcť vyhlásiť o druhej osobe, že je jej dôverníkom,“ vysvetľoval minister spravodlivosti. Takéto vyhlásenie bude možné podľa návrhu podpísať len s jednou osobou a môže byť vzájomne opätované.

O deťoch by rozhodoval súd

Ako by to vyzeralo v praxi?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

LGBTI+

Útok na Zámockej

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie