Denník N

Šéfka Babišovej kampane: Nestrašíme vojnou, odpovedáme na hlas ľudu

Tünde Bartha. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Tünde Bartha. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

„Nevyvolávame strach, odpovedáme na hlas ľudu,“ háji šéfka Babišovej kampane Tünde Bartha predvolebné bilbordy, ktoré navodzujú dojem, že generál Pavel neverí v mier a Česko ochráni pred vojnou jedine Andrej Babiš.

Bartha má slovensko-maďarské korene, vraví, že jej rodina v Budapešti volí Viktora Orbána, lebo nemá lepšiu možnosť. Babiš vyhlásil, že v prípade zvolenia za prezidenta by si ju vzal na Pražský hrad ako kancelárku.

V rozhovore pred druhým kolom volieb opisuje, prečo Babiš na prvej povolebnej tlačovke zmenil dohodnuté témy a zaútočil na protikandidáta, prečo do kampane zatiahli Pražské Jezuliatko a ako sa pracuje s Babišom, keď je pod návalom emócií.

Prečo vlastne tak dlho pracujete pre Andreja Babiša? Nie je to niekedy náročné? Ja sama som zažila, že na mňa kričal…

Je to nesmierne náročné. A je to už dlhé. Hovorí sa, že po šiestich, siedmich rokoch by mal človek zmeniť prácu, tak uvidíme. Po voľbách to možno obaja vyhodnotíme.

Pracujem s ním sedem rokov, pretože tomu stále verím. Keď idem spať, vždy si hovorím, že som urobila aspoň kus dobrej veci, pretože sa mi niekedy podarí zmeniť mu niečo v hlave, o niečom ho presvedčiť. Verím, že sú veci, ktoré sa možno nestali alebo nestanú, pretože zakričím a poviem stop, takto nie.

Ak Babiš voľby nevyhrá, zostanete u neho?

Ako som hovorila, som u neho sedem rokov, a ak by sme nevyhrali, možno si od seba na chvíľu odpočinieme a naberieme sily.

Časť spoločnosti je voči Babišovi silne vyhranená. Niekoľkokrát o vás teraz verejne hovoril v súvislosti s kampaňou, naposledy na sobotňajšej tlačovej konferencii. Neobávate sa, že sa nezbavíte nálepky „Babišov človek“?

Nemyslím si to. Jednak ma tí ľudia poznajú a – povedzme si to otvorene – šesť rokov som pracovala pre Zdeňka Bakalu a ľudia, ktorých poznám z tých čias, mi aj tak dodnes píšu, pozývajú ma na pivo.

Organizovala som 75. narodeniny Václava Havla. Vlastne som, povedané so zveličením, vyrastala v pražskej kaviarni. Osobne som vítala Madeleine Albrightovú na letisku a starala sa o ňu. Niektoré vzťahy sa rozhodne neskončili.

No spoločnosť, bohužiaľ, rozdelená je, veľa priateľov som stratila. Niektorí susedia ma prestali zdraviť, má to obrovský vplyv aj na môj osobný život… Ale ľudia poznajú moju prácu, moje nasadenie a hlavne to, ako milujem túto krajinu a čo som pre ňu urobila.

Čo teda urobíte, keď Babiš prezidentské voľby prehrá?

Asi si dám pauzu, tak na mesiac či dva. Potrebujem sa vyspať. Ale nemyslím si, že by to bolo uzavreté, a keď áno, svet je veľký.

Vaša kampaň sa oproti tej pred prvým kolom výrazne zmenila. Veľa týždňov sa Andrej Babiš staval do roly zmierlivého politika, sám povedal, že „kandidát má byť dobrý“. Už v nedeľu však viseli po republike bilbordy, na ktorých hovorí: „Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat. Nie vojak.“ Z môjho pohľadu ten bilbord straší vojnou a vyvoláva strach. Nie je vám osobne nepríjemné, že ste súčasťou kampane, ktorá používa toto?

My sme vychádzali z analýz a nezabudnite, že sme zbierali dotazníky. Nevymysleli sme si to, vychádzali sme z toho, čo nám povedali ľudia. Máme zhruba 3500 dotazníkov, starostlivo sme sedeli nad tým, čo nám ľudia vlastne píšu, máme k tomu analýzy. Naša spoločnosť je z vojny vystrašená. Mimochodom, osemdesiat percent ľudí napísalo, nech odvoláme vládu. To je, samozrejme, úplný nezmysel, to prezident nemôže urobiť. Vydesili sme sa, keď na tom Jaroslav Bašta postavil svoju kampaň.

Ale naozaj sme vychádzali z toho, čo spoločnosť trápi a čoho sa bojí. Je to strach z vojny.

Petr Pavel sa však nesnaží zatiahnuť Česko do vojny. 

Ale vláda áno.

Ani vláda. 

Vláda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie