Denník N

Vlhová pauzu potrebovala, Shiffrinovej ťažkopádnosť vychádzala z jej tréningu, vraví trénerka Kurfürstová

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová. Foto - TASR/Martin Baumann
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová. Foto – TASR/Martin Baumann

Pred rokom mala slovenská lyžiarka Petra Vlhová už začiatkom januára istý malý krištáľový glóbus za slalom. Teraz sa však v rovnakej fáze sezóny dočkala v slalome vo Flachau iba svojho prvého víťazstva v sezóne.

Po tom, čo v minulej sezóne získala olympijské zlato zo slalomu, po ktorom túžila celú kariéru, musela hľadať novú motiváciu. „Začiatok sezóny bol ťažký. Neusmievala som sa, lebo som sa necítila sama so sebou v poriadku. Som čitateľná, neviem klamať, vďaka môjmu tímu som sa z toho dostala. Dokázala som sa dostať do svojho sveta ako minulú sezónu,“ hovorila po víťazstve vo Flachau.

V minulej sezóne získala malý glóbus za slalom, pred dvoma rokmi veľký glóbus za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári a pred troma rokmi dva malé glóbusy za slalom a paralelné disciplíny. Tento rok však zatiaľ hrozí možnosť, že nezíska ani jeden glóbus.

Matematicky má najväčšie šance zabojovať o malý glóbus za obrovský slalom, kde na líderku Martu Bassinovú stráca 89 bodov, hoci je až štvrtá v hodnotení disciplíny.

Denník N sa o aktuálnej sezóne Petry Vlhovej a jej rivalite s Mikaelou Shiffrinovou rozprával s trénerkou a lyžiarskou expertkou televíznej stanice Eurosport Evou Kurfürstovou.

Petra Vlhová v tejto sezóne veľmi dlho čakala na víťazstvo. Ako takéto čakanie vplýva na psychiku pretekárky, ktorá bola zvyknutá víťaziť?

Musíme sa pozrieť na to, čo tomuto víťazstvu predchádzalo. Petra trénovala na minulú sezónu veľmi veľa, hoci určite menej ako na tú predtým, keď vyhrala veľký krištáľový glóbus. Po minulej sezóne hovorila o strate motivácie. Potrebovala si dať dlhšiu pauzu. Keď stratíte motiváciu, ktorá vás hnala vopred, chvíľu trvá, kým sa do toho znova dostanete.

Nie je to o tom, že by už nerobila veci naplno, stále pracovala s maximálnym nasadením, ale maximálne nasadenie sa zrazu pohybovalo trochu nižšie. Takto funguje psychika, motivácia je veľmi dôležitá časť úspechu. Ak by si nedala medzi sezónami dlhšiu pauzu od lyžovania, možno by na začiatku tejto sezóny nebola taká dobrá a nezbierala umiestnenia do štvrtého miesta, čo je stále vysoká úroveň, aj keď nevíťazila.

Samozrejme, potom sa dostanete do fázy sezóny, keď idete od pretekov k pretekom a túžite po víťazstve. A ona má kvality na to, aby vyhrávala. Spočiatku pôsobila, že jej až tak nevadí, že nevyhráva. Niečo však potom musela urobiť inak. Neviem presne, čo to bolo. Možno vložili do prípravy väčší tréningový blok medzi Sestriere a Semmeringom. Keď vyhrala vo Flachau, išla tak, ako jazdila v časoch, keď vlani vyhrávala jedny preteky za druhými. Na druhej strane Mikaela Shiffrinová teraz jazdí lepšie ako vlani.

Je teraz Petra Vlhová v niečom iná ako vlani?

Teraz už ani veľmi nie, ale zo začiatku sezóny na mňa pôsobila, že má veľký nadhľad. Ak sa dialo čokoľvek, bola spokojná. Možno v minulej či predminulej sezóne by s toľkými tretími či štvrtými miestami taká spokojná nebola.

Ale byť v každých pretekoch v sezóne najhoršie štvrtá je veľmi dobré, nerátam Semmering, kde sa vracala po chorobe. Síce tam v prvom obrovskom slalome bola druhá, ale to ešte pozbierala všetky sily, fungoval tam aj adrenalín, ale potom už jej telo po chorobe nevládalo. (Vlhová mala pred pretekmi v Semmeringu v závere decembra žalúdočné problémy. V prvom obrovskom slalome bola druhá, v ďalšom siedma a v slalome štvrtá – pozn. red.)

Po zisku olympijského zlata Petra Vlhová povedala, že sa cíti prázdna. Zrazu mala v kariére splnené všetky ciele, po ktorých túžila. Je toto bežné aj u iných pretekárov, že keď splnia niečo, po čom dlho túžili, majú problém nájsť motiváciu?

Určite nie je jediná, ale sú aj pretekári, ktorým sa to nestane, vedia nachádzať novú motiváciu, aj keď dosiahnu to, po čom tak dlho túžili. Keď si ju napríklad porovnáme s Mikaelou Shiffrinovou, je dôležitý kontext, z akého prostredia pochádzajú. Mentalita Američanov je iná ako mentalita nás Stredoeurópanov. Nevieme si tak pripustiť možný úspech, kým ho nevieme podložiť aj nejakými výsledkami. V tomto sú Američania iní.

Iné sú aj finančné podmienky na začiatku. Aj v USA je lyžovanie veľmi drahé, ale určite je tam aj iná kúpna sila ako na Slovensku. Nechcem povedať, že Mikaela si nemusela úspech vydrieť, ale Petra to mala v tomto ťažšie. Obe boli výnimočné už od juniorských čias, ale Mikaela stála na pódiu vo Svetovom pohári v šestnástich rokoch. Petra mala cestu oveľa dlhšiu.

Ako slalomárka sa stretla s trénerom Liviom Magonim, ktorý jej povedal, že z nej urobí víťazku vo všetkých disciplínach. A ona robila, čo od nej chcel, určite aj s veľkým sebazaprením, ako neskôr vyšlo najavo. Určite ju tých päť rokov s ním mentálne veľmi vyčerpalo. A po tomto všetkom dosiahla to, po čom túžila. Určite aj to zohralo dôležitú úlohu v tom, prečo si potrebovala po olympijskej sezóne oddýchnuť.

Hoci je pravda, že Shiffrinová má za sebou veľmi ťažké obdobie v inom zmysle, zomrel jej otec. Ale na týchto príkladoch je vidieť, že obe sú obrovské osobnosti.

V decembri ste počas komentovania pretekov hovorili, že na vás Mikaela Shiffrinová pôsobí trochu ťažkopádne, pôsobí tak stále?

Nie, teraz už nie. Keď sa koncom novembra presunula z Killingtonu do Európy, začala modifikovať prípravu a teraz už pôsobí na lyžiach opäť tak živo a ľahko, ako sme boli zvyknutí. No napríklad v Sestriere v polovici decembra to ešte také dobré nebolo.

Čím to bolo, že Shiffrinová pôsobila ťažkopádne?

Bolo to konceptom jej kondičnej prípravy – išla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie