Denník N

Totalita, vojna a mier. Babiš pred druhým kolom stráca zábrany

Foto - TASR
Foto – TASR

Prinášame pravidelný český newsfilter – výber toho podstatného, čo sa v Česku udialo za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.


Andrej Babiš sa v kampani k prezidentským voľbám dlho snažil štylizovať do roly dobrého strýka, ktorý nejde len tvrdo po krku vláde, ale má aj svoju prívetivú tvár.

S tým však bývalý premiér skončil ihneď na tlačovej konferencii po ohlásení výsledkov prvého kola. Obviňoval novinárov zo zaujatosti a hovoril o tom, že sa na neho chystá akási špina o prepojení s KGB a vytiahnutie milenky. Podľa Deníka N mal byť Babišov prejav zmierlivejší, Babiš však začal na mieste improvizovať a nakoniec sa neudržal.

No predpovedal tým, ako sa jeho kampaň bude vyvíjať pred druhým kolom. Babiš totiž pri rekordnej účasti vyše 68 percent zrejme dosiahol maximum hlasov, ktoré dokáže získať. Ak chce pomýšľať na víťazstvo, potrebuje si nielen udržať svojich voličov, ale aj odlákať potenciálnych podporovateľov Petra Pavla.

Bývalý premiér sa tak rozhodol vykresliť samého seba ako diplomata, ktorý bude bojovať za mier. „Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat. Nie vojak,“ mohli sa ľudia dočítať na jeho nových plagátoch.

Babiš zároveň hovorí o tom, že by v Prahe zorganizoval mierový samit a zavolal by Macronovi, Bidenovi a Erdoğanovi. Akoby svetoví štátnici čakali práve na telefonát od Andreja Babiša, aby mohli začať pracovať na ukončení ruskej agresie. Petr Pavel je podľa Babiša aj zástancom cenzúry a jeho víťazstvo by znamenalo totalitu.

Babiš svojím plagátom pravdepodobne prestrelil, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie