Denník N

V prípade, ktorý ukončil Bödörovu nedotknuteľnosť, prokurátor spresnil obžalobu a Kaliňák žiada koniec procesu

Jeden z lídrov rodiny Bödörovcov Norbert Bödör. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jeden z lídrov rodiny Bödörovcov Norbert Bödör. Foto N – Tomáš Benedikovič

Trestný poriadok nespomína spresnenie obžaloby. Zmena prišla po tom, ako Bödör tvrdil, že nerozumie, z čoho je obžalovaný. Jeho obhajoba teraz tento krok spochybňuje.

V súdnej sieni nebol nikto, kto by si na podobnú situáciu pamätal. Sudcovia, prokurátor či obhajcovia ešte nezažili, že by sa už po začatí pojednávaní spresňovala obžaloba. V trestnom poriadku sa o takejto možnosti ani nepíše.

Urobil to prokurátor špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška v mediálne sledovanej kauze Dobytkár, v ktorej súdia aj Norberta Bödöra označovaného za oligarchu Smeru.

Ide o dôležitý moment procesu, ktorý môže ovplyvniť konečný verdikt.

A hoci Hruška obžalobu spresnil už vlani v októbri, jeho rozhodnutie sa rozoberalo na súde až teraz. Po vyše dvojmesačnej prestávke začal totiž senát Jána Giertliho, Jána Hrubalu a Mariána Mačuru v prípade opäť pojednávať.

Obhajoba okamžite reagovala spochybňovaním tohto kroku. „Nie je možné obžalobu spresniť. Len ustúpiť od nej alebo v záverečnej reči upraviť obžalobný návrh,“ tvrdil advokát Dušan Ivan. Hruškovi povedal, že z jeho strany „ide nielen o neodborný, ale aj o neúčinný pokus odstrániť vážne chyby obžaloby“.

Aj sudca Hrubala skonštatoval, že takýto krok trestný poriadok nepozná – no zároveň pripomenul, že prokurátor reagoval práve na požiadavky obhajcov. „Vyžaduje si to vysvetlenia, ktoré budú zrejmé všetkým a budú spôsobilé vyhodnotiť túto zmenu.“ Zopakoval aj to, že je úlohou prokurátora uniesť dôkazné bremeno. „Spresnenie musí byť vysvetľované spôsobom, ktoré bude jasné nielen obhajobe, ale aj senátu,“ dodal.

Kto si trúfne na Norberta Bödöra?

Prokurátor Hruška je v súdnej sieni aj mimo nej stručný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie