Denník N

Vývoj bojov (330. deň): Dnes sa v Ramsteine rozhodne o tom, čo ukrajinská armáda dokáže na jar a v lete

Švédske bojové vozidlo pechoty CV90 vo verzii, v akej ho dostane ukrajinská armáda. Foto - ukrajinský generálny štáb
Švédske bojové vozidlo pechoty CV90 vo verzii, v akej ho dostane ukrajinská armáda. Foto – ukrajinský generálny štáb

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Bradley, CV90, Strykery, Archery, rakety do HIMARS-ov a tak ďalej. Vzniká dlhý zoznam pomoci.
  • Ruské tanky T-90 robia Ukrajincom problémy.
  • Ruský tlak pri Bachmute neprestáva.
  • Prečo je dedina Kliščijivka dôležitá? Otvára cestu k obkľúčeniu Bachmutu.
  • Na strechy budov v Moskve rozmiestnili protivzdušné systémy a z Lavrova spravili hlupáka.
  • Mapa dňa – Bachmut a okolie
  • Videá dňa – T-90M počas boja v Marinke; Rusi vykladajú protiletecký systém na strechy moskovských budov; Denacifikátor s vytetovanými svastikami; húfnica z rokov 1943 – 1946 stále bojuje.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 19. januára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Bradley, CV90, Strykery, Archery, rakety do HIMARS-ov a tak ďalej. Vzniká dlhý zoznam pomoci. V piatok podvečer západní spojenci v nemeckom Ramsteine oznámia, čo všetko od nich dostane ukrajinská armáda, aby sa dokázala brániť ruskej invázii, prípadne ju úplne odraziť.

Najväčšou neznámou sú dodávky moderných tankov a rakiet s dlhším doletom. Otvorene sa už dokonca hovorí o stíhačkách F-16. Ako prví s tým začali Holanďania, ktorí svoje staré, ale modernizované stroje vymieňajú za najnovšie F-35.

Vo štvrtok kolovali informácie, že Američania konečne dodajú rakety s doletom 150 kilometrov, ale v dnes zverejnenom balíku nie sú explicitne spomenuté. V dokumente sa píše len o dodávkach ďalších rakiet pre raketomety HIMARS a M270, ale nie aj o tom, či medzi nimi bude typ známy pod označením GLSDB.

Nedá sa vylúčiť, že na neverejnej verzii amerického zoznamu je. Hlavnou výhodou by bolo, že vďaka týmto raketám by mohli Ukrajinci zasahovať ruské ciele na celom svojom okupovanom území vrátane veľkej časti Krymu. Opäť by sa tak opakovala ofenzíva proti ruským skladom a štábom, len ešte na väčšie vzdialenosti.

Veľký spor je o dodávku tankov nemeckej výroby Leopard. Panuje okolo nich informačný šum, Nemci podľa Poliakov nechcú dovoliť ich používateľom, aby ich posunuli Ukrajincom. Poliaci sa vyhrážajú, že 12 kusov pošlú aj bez súhlasu Berlína. Nemecký minister obrany však dnes poprel, že je to pravda. Zopakoval, že cieľom Nemecka je spoločný postup.

Už teraz je však vznikajúci zoznam veľmi pôsobivý, zloženie budúcich dodávok jasne smeruje k tomu, aby Ukrajinci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie