Denník N

Ľudia v Nitre sa zľakli, že im dizajnéri pokazili erb. Potom doň vložili hokejku a bolo po probléme

Nová vizuálna identita Nitry. Logo s rukou zbrojnoša vychádza z historického erbu, no je variabilné. Autori - štúdio Andrej&Andrej a Martin Kahan
Nová vizuálna identita Nitry. Logo s rukou zbrojnoša vychádza z historického erbu, no je variabilné. Autori – štúdio Andrej&Andrej a Martin Kahan

Mesto Nitra má novú vizuálnu identitu. Tím grafických dizajnérov – Andrej Barčák, Andrej Čanecký a Martin Kahan – na nej pracoval celý uplynulý rok.

V Nitre je to vraj tak, že keď niekto o polnoci na diskotéke zakričí názov mesta, všetci sú na nohách. „Je to veľmi zvláštne, nikde inde som to nezažil,“ vraví Andrej Čanecký.

Martin Kahan prikyvuje: „Ľudia z Nitry sú srdcom Nitrania. Patrioti.“

Niečo na tom asi bude, lebo keď sa ich kolegu Andreja Barčáka, rodeného Nitrana, pýtam, čo na tomto meste nemá rád, odpoveď je bleskurýchla: „Také neni!“

Možno ste na jeseň 2021 zachytili informáciu, že Nitra usporiadala súťaž na novú vizuálnu identitu. Títo traja grafickí dizajnéri tú súťaž vyhrali, a hoci ich návrh vyzeral už vtedy ako hotová vec, vyžadovalo to viac než rok práce.

Dnes je z ich strany prakticky hotová. Mestu odovzdali manuál identity a pripravili aj web, ktorý ukazuje, ako to funguje.

Prvky novej vizuálnej identity už vidno v uliciach. Foto – Andrej&Andrej
Nové logo je už aj na autobusoch MHD. Foto – Andrej&Andrej

Súťaž, aká nebýva často

„S výsledkom sme viac než spokojní,“ hodnotí novú identitu primátor Marek Hattas.

S nápadom, že mesto potrebuje zmenu v oblasti komunikácie, a teda aj vizuálnej identity, prišiel na úrad jeho poradca Henrich Varga, ktorý roky predtým pôsobil v médiách a marketingu.

„Mesto Nitra používalo viac ako desať rokov dizajnový manuál, ktorý nespĺňal potrebné parametre – jeho výmena bola prirodzeným krokom,“ hovorí Marek Hattas.

Kľúčová pre výsledok sa stala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Nitra

Kultúra

Teraz najčítanejšie