Denník N

Príbeh desaťnásobnej vraždy v Dunajskej Strede sa môže uzavrieť, pomohlo objasnenie vraždy v Budapešti

Zbrane, ktoré používali Turekovci na tlačovke v Budapešti. Foto - Napunk
Zbrane, ktoré používali Turekovci na tlačovke v Budapešti. Foto – Napunk

Po takmer štvrťstoročí sa zdá, že za desaťnásobnou vraždou v Dunajskej Strede môžeme dať bodku, respektíve zatiaľ skôr bodkočiarku. Polícia má dôkazy proti podozrivým z vraždy členov klanu pápayovcov.

Výsledok vyšetrovania ohlásilo vedenie slovenskej a maďarskej polície na spoločnej tlačovej konferencii v Budapešti. Bolo to preto, že masaker v bare Fontána v Dunajskej Strede súvisí so zavraždením budapeštianskeho mafiána Györgya Döchera. Tento prípad teraz vyriešili.

Na tlačovej konferencii sa okrem prezidenta slovenského Policajného zboru Štefana Hamrana a maďarského policajného zboru Jánosa Balogha zúčastnili aj riaditeľ maďarskej Národnej vyšetrovacej agentúry Áron Jeney a Ľubomír Daňko, riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Informovali o podrobnostiach oboch prípadov a oznámili, že ak by maďarskí a slovenskí policajti úzko nespolupracovali, pozadie dvoch masakrov by sa nepodarilo objasniť.

Prípady majú dve ústredné postavy: Karola Bodokyho, mafiána z Rimavskej Soboty, ktorého zadržali v roku 2021 v Nemecku, a Sándora Harisa, známeho ako Turek, ktorý si neskôr zmenil meno na U. Alex. Aj jeho chytili v roku 2021.

S Döcherom skoncoval Bodoky

Turek bol známou postavou maďarského podsvetia, ale poznali ho aj na Slovensku V roku 1996 sa zoznámil s Lajosom Sátorom, hlavou mafie v Dunajskej Strede, ktorého po tom, ako v meste prevzal moc od Tibora „Papa Joe” Pápaya, istý čas ešte ukrýval v roku 1997. Mali medzi sebou vyslovene dôverný vzťah aj v čase, keď sa Turek rozhodol, že skoncuje so známou postavou budapeštianskeho podsvetia, Györgyom Döcherom.

Döcher a Turek boli kedysi priatelia a silné osobnosti v násilnej a brutálnej mafii v Maďarsku, ktorá sa objavila po zmene režimu. Prežili spolu viacero spoločných káuz a s ich menami sa spája niekoľko vrážd. Ich cesty sa však ku koncu desaťročia rozišli, došlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie