Denník N

Šipoš z OĽaNO: Smer rozdelili oligarchovia, naše delenie by bolo úprimné (+ video)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Nemám problém ani so skoršími voľbami ako v septembri, no Hegerova vláda aj s nedôverou je lepšia, ako keby tu vládli banditi, vraví predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michal Šipoš (41) je predsedom poslaneckého klubu a členom predsedníctva OĽaNO. V rozhovore hovorí:

  • o podmienke hnutia pre podporu predčasných volieb,
  • prečo nevidí problém v dovládnutí do septembra,
  • či budú chcieť z vlády ešte dostať Karla Hirmana,
  • či po rozdelení OĽaNO zostane s Matovičom,
  • aj prečo nemáme porovnávať jeho hnutie so Smerom.

Predstavme si, že je marec 2018, Most-Híd odíde z vlády Roberta Fica a nasledovalo by toto: Fico sa najprv vyše mesiaca tvári, že skladá novú väčšinu, a keď sa mu to nepodarí, začne si klásť podmienky, aby v parlamente neblokoval schválenie predčasných volieb, ktoré by navyše boli o trištvrte roka. Čo presne by vtedy robili politici OĽaNO?

Porovnávať členov tejto vlády s Robertom Ficom a tým, čo sa tu dialo, sa nedá. To, čo tu Fico, Pellegrini a ich banda napáchali, nemá na Slovensku obdoby. Chápem, o čo vám ide a čo chcete povedať, ja si však myslím, že porovnávať banditov, zlodejov a gangstrov, ktorí tu priviedli mafiu na najvyššie miesta, o ktorých svedčia ich vlastní ľudia, je mimo misu.

Nemusíme porovnávať vecne a obsahovo vlády, môžeme porovnávať nároky na ústavné procedúry. V roku 2018 Ficovej vláde ani len nebola vyslovená nedôvera a OĽaNO aj tak žiadalo predčasné voľby. Teraz máme vládu s vyslovenou nedôverou a parlament bez jasnej väčšiny. Z tohto pohľadu je dnes situácia ešte horšia.

Musíte dať do toho viac aspektov, ktoré vtedy neboli a teraz sú. Napríklad krízy, ktoré sme prežili. Odkedy sme začali – pandémia, nepopulárne opatrenia, testovanie a očkovanie, potom ďalšia kríza, vojna a utečenci, inflácia, energetická kríza. Fico vládol v najlepších časoch, peniaze sa mu do štátneho rozpočtu len sypali. My neriešime nič iné len krízy.

Čo z toho vyplýva?

Z toho vyplývajú naše komunikačné chyby aj podrážanie koaličných partnerov v priamom prenose. Ak by sme sa teraz hrnuli do čo najskorších predčasných volieb, dopadlo by to ako pri páde Ivety Radičovej. Na druhej strane, my sa predčasným voľbám nebránime. Vyzerá to tak, že budú a že sa v rámci platformy bývalej koalície dohodnú na september.

Video: Michal Šipoš: Neporovnávajte nás so Smerom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie