Denník N

Komentátori Denníka N: Úradnícka vláda by v tomto nenávistnom parlamente nemala šancu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Jediná šanca je spájanie, ale lídrom projektu nemôže byť Eduard Heger, hovoria zástupca šéfredaktora Denníka N Juraj Javorský a editor a komentátor Denníka E Oliver Brunovský.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlamentné strany sa snažia dohodnúť na predčasnom termíne volieb, najpravdepodobnejší je 30. september. Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že ak k takej dohode príde, nechá dovládnuť vládu Eduarda Hegera aj bez toho, aby jej bola vyslovená dôvera. Zároveň povedala, že od vlády očakáva štyri veci: pomoc, ktorá súvisí s chudobou, so zvýšenými cenami energií a s ambulantným sektorom, ako aj plán obnovy. Inak je pripravená vládu kedykoľvek vymeniť. Je to dobré rozhodnutie?

Brunovský: Je to logické rozhodnutie. Tie štyri body sú najaktuálnejšie témy, ktoré trápia Slovensko, a prezidentka, keď vláda nemá dôveru a plný mandát, je spoluzodpovedná za to, ako to tu funguje.

Ale aj prezidentka povedala, že lepší termín by bol v prvej polovici roka. Aj preto, že vláda stratila dôveru. Prečo teda nevyužije svoju kompetenciu a nepovie politikom, že ak sa nedohodnú napríklad na júni, tak ona vymenuje 1. februára úradnícku vládu?

Javorský: Toto rozhodnutie vzniklo už v decembri a vtedy ešte implicitne predpokladala, že voľby budú v prvej polovici roka. Teraz to trochu aktualizovala o novú politickú realitu, podľa ktorej to vyzerá tak, že to bude až v septembri. A či by urobila lepšie, keby na nich zatlačila, že ich pod hrozbou úradníckej vlády donúti, aby to spravili skôr? Podľa mňa by veľmi riskovala. Na jednej strane by na nich vytvorila silný tlak, zvýšila by ich motiváciu dohodnúť sa, ale v posledných dvoch rokoch sa v koalícii dialo toľko nelogických vecí, že by sa to vôbec nemuselo podariť. Prezidentka by riskovala, že by pomerne rýchlo už na konci januára musela predstaviť úradnícku vládu so všetkými rizikami, ktoré to prináša, keby sa koalícia napriek tomu tlaku nedohodla na predčasných voľbách.

Brunovský: Rozbehnutá vláda môže byť lepšia ako vláda, ktorá by prišla na niekoľko mesiacov. Okrem toho vôbec nie je jasné, či by dnes prezidentka našla do úradníckej vlády takú zostavu, ktorá by bola lepšia ako to, čo tam máme. Nakoniec táto vláda je momentálne bez Igora Matoviča a možno bude fungovať na tento vymedzený čas celkom v poriadku.

Neobáva sa prezidentka úradníckej vlády aj preto, že sa zároveň blížia prezidentské voľby? Budú približne o rok, a tak by politici hádzali zodpovednosť na túto vládu aj na Zuzanu Čaputovú.

Javorský: Predpokladám, že to prezidentka zvažuje, ale dúfam, že je natoľko zodpovedná, že toto pre ňu nie je hlavné kritérium a v skutočnosti ním je záujem krajiny. Myslím si, že skôr uvažuje tak, že súčasná vláda, napriek tomu, aká je slabá a impotentná, má oproti úradníckej vláde, aj keby v nej bol mozgový trust Slovenska, stále väčšiu šancu presadzovať aspoň minimalistický scenár, ktorý prezidentka teraz definovala. Keby úradnícku vládu predstavila parlamentu, ktorý je plný nenávistných, pomstychtivých, sebeckých a emočne nevyzretých ľudí, nemala by šancu presadzovať čokoľvek.

Takže pre Slovensko je lepšie, keď dovládne Eduard Heger?

Brunovský: Mohlo by to byť lepšie. Hovoríš o mozgovom truste, ale kto z mozgového trustu pôjde dnes do tejto misie?

Niekto zodpovedný?

Brunovský: Áno, vidíme príklad Karla Hirmana, ktorý si v lete povedal, že treba pomôcť, tak išiel. Robila si s ním rozhovor a videla si, ako vyzerá.

Zničený.

Brunovský: Totálne. A to bol na dovolenke.

Myslíte si, že strany budú schopné dohodnúť sa aspoň na septembrovom termíne? Lebo v tejto zostave ani toto nemusí byť jednoduché. 

Javorský: Nemusí to byť jednoduché, všetko nasvedčuje tomu, že to bude veľmi ťažké. Sú tam Matovičove, Šeligove podmienky, ale môj tip je, že sa dohodnú. Tak, ako nakoniec dostali z vlády Igora Matoviča, tak sa nakoniec dokážu dohodnúť aj na predčasných voľbách.

Brunovský: Okrem toho sú tam dva varianty. Pomer síl je taký, že ani jeden tábor – bývalá koalícia ani opozícia – nemá dosť hlasov. Niekde medzi sú SaS a Sme rodina, ktorí to pravdepodobne rozhodnú podľa toho, kam sa priklonia. Existuje aj variant, kde sa dá nazbierať 90 hlasov s opozíciou. Dnes už SaS hovorí, že chcú predčasné voľby, dokonca pomerne rýchlo; nakoniec je možné, že ak bude Matovič príliš špekulovať, odhlasuje to opozícia s Kollárom a so Sulíkom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie