Denník N

Nikto nie je nad zákonom, povedala prokurátorka. Baldwinovi hrozí za neúmyselné zabitie kameramanky väzenie

Herec Alec Baldwin čelí 18 mesiacom väzenia a finančnej pokute za neúmyselné zabitie. Foto: TASR/AP
Herec Alec Baldwin čelí 18 mesiacom väzenia a finančnej pokute za neúmyselné zabitie. Foto: TASR/AP

Hoci herec Alec Baldwin trval na tom, že spúšť nestlačil, forenzné vyšetrovanie dokázalo opak.

V októbri 2021 nakrúcali v púšti v Novom Mexiku western situovaný do 19. storočia. Film sa volal Rust, v preklade Hrdza, a jeho hlavnou hviezdou bol Alec Baldwin. Na rade bola jeho scéna. Asistent réžie Dave Halls mu podal zbraň a zakričal: „Cold gun!“ V angličtine sa tak označuje pištoľ bez náboja, prípadne so slepým nábojom.

Prvá kamera sa na zarasteného Baldwina v svetlom klobúku a hnedom kabáte pozerala zdola. Mal zatvorené oči. Zrazu ich otvoril, spod kabáta vytiahol pištoľ a namieril ju pred seba, na druhú kameru. Vidieť to na videu, ktoré neskôr zverejnila polícia.

To, čo nasledovalo, tam však nevidieť.

Baldwin vystrelil smerom na druhú kameru, za ktorou stála 42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová. Trafil ju do hrudníka, Hutchinsová sa chytila za brucho a zakričala, že si necíti nohy. Pri prevoze do nemocnice zomrela.

Po takmer roku a pol od tragickej udalosti budú 64-ročný Alec Baldwin rovnako ako aj zbraňová supervízorka Hannah Gutierrezová, ktorá mala na starosti kontrolu zbraní „na pľaci“, čeliť obvineniu z neúmyselného zabitia. Hrozí im osemnásť mesiacov väzenia a pokuta vo výške 5 000 dolárov (4 600 eur).

„Pod mojím dozorom nebude nikto nad zákonom a každého dostihne spravodlivosť,“ povedala okresná prokurátorka zo Santa Fe Mary Carmack-Altwiesová.

Rovnaký ako vo filme Konkurenti

Okresná prokurátorka svoje rozhodnutie v rozhovore pre NBC News vysvetlila tak, že Baldwin bol zároveň aj producentom filmu Rust a bol prítomný na mieste nakrúcania. „Je to herec, ktorý hral možno vo viac ako 40 filmoch so zbraňami a myslím si, že vo vyhláseniach a rozhovoroch povedal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie