Denník N

Ráno s NHL: Dvere do ligy nám otvoril Hašek. Ostatní brankári môžu Halákovi kariéru závidieť, vraví Hnilička

Milan Hnilička. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Milan Hnilička. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Dobré ráno,

česká brankárska škola má na rozdiel od tej slovenskej v NHL dlhoročnú tradíciu. Od rozdelenia federácie odchytalo v najlepšej lige sveta aspoň desať zápasov až osemnásť Čechov, kým Slováci len dvaja – Jaroslav Halák a Peter Budaj.

Budaj ukončil kariéru v apríli 2019 a Halák je vo veku 37 rokov štvrtý najstarší brankár v súčasnej lige. Kým medzi krajanmi nemá nijakého nasledovníka, Česi aktuálne disponujú siedmimi zástupcami, pričom štyria z nich ešte nemali 28 rokov.

Všetci môžu nepriamo ďakovať za možnosť chytať medzi najlepšími Dominikovi Hašekovi, ktorý sa stal najúspešnejším európskym brankárom v histórii.

„Otvoril dvere do NHL nielen nám Čechom, ale – dovolím si tvrdiť – aj všetkým európskym brankárom,“ vraví v rozhovore Milan Hnilička, ktorý je v počte odchytaných zápasov v NHL medzi Čechmi na 9. mieste. V súčasnosti pracuje ako športový manažér českých reprezentácií.

V noci sa hral jeden zápas, Slovensko v ňom zastúpenie nemalo.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Slovensko má v NHL iba jediného brankára, navyše je už v závere kariéry. Jaroslavovi Halákovi chýba iba deväť víťazstiev do jubilejného trojstého. Prekoná podľa vás túto métu?

Doprial by som mu to. A aj keby sa mu nepodarilo, mal krásnu kariéru, vlastne ešte stále má, hocijaký iný brankár mu ju môže závidieť. V lige sa drží už skutočne veľa rokov.

New York Islanders vás draftovali v roku 1991, ale na svoj prvý zápas ste podobne ako Hašek nastúpili až o osem rokov neskôr.

A za Islanders som ani nikdy nechytal. Po drafte som hral v juniorke, na farme, potom som sa vrátil do Česka. Ako voľný hráč som podpísal zmluvu v New Yorku, ale s Rangers, kde som bol len chvíľu. Skutočnú šancu som potom dostal až v Atlante.

Bol Hašek aj váš vzor?

V niečom áno, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie