Denník N

Príbeh Ukrajinca Rakického: Najskôr hral za Zenit a mal proruské postoje, potom sa vrátil do Šachtaru Doneck

Keď žiadame PR oddelenie Šachtara Doneck o rozhovor s Jaroslavom Rakickým, s úsmevom nám odpovedia, že to nepôjde. „Za celé tie roky, čo bol v minulosti v našom klube, dal len dva rozhovory – časopisu Football a časopisu UEFA,“ znela odpoveď.

Prečo je jeho príbeh taký zaujímavý? Rakickyj má predsa 33 rokov a už niekoľko rokov nie je futbalovo zaujímavý pre svetové veľkokluby. Navyše sme uprostred prestupového obdobia, v ktorom za talentovaného Ukrajinca Mudryka zaplatila Chelsea približne 100 miliónov eur, Liverpool získal Codyho Gakpa, Atlético Madrid Memphisa Depaya.

Príbeh ukrajinského futbalistu je z celého tohto diania možno najzaujímavejší, pretože jeho návrat z ruského Zenitu Petrohrad do Šachtara Doneck na Ukrajine v sebe skrýva veľmi aktuálny a bolestivý spoločenský presah.

„Pre všetkých to bolo veľmi nečakané, že sa vrátil. Po vojne v roku 2014 mal otvorene proruské postoje. Stále ho mnoho Ukrajincov nenávidí,“ hovorí pre Denník N zdroj pôsobiaci v štruktúrach Šachtara Doneck, ktorý si neželal byť menovaný, aby sa jeho práca neocitla v ohrození.

Od milovaného talentu k zradcovi

Šachtar Doneck naposledy hral na svojom štadióne v domovskej ukrajinskej oblasti v roku 2014. V apríli to bude osem rokov od začiatku vojenského konfliktu. Ozbrojení proruskí separatisti vtedy začali obsadzovať v donbaskom regióne veľké územia. Vznikla dodnes existujúca samozvaná Donecká ľudová republika.

Jaroslav Rakickyj bol talentom, ktorý sa dostal do tímu Šachtara plného Brazílčanov. Doma ho milovali; nebol problém, že v reprezentácii nespieval ukrajinskú hymnu. Často o sebe ani nehovoril ako o Ukrajincovi – skôr nabádal na priateľstvo Ukrajiny a Ruska. On sa síce narodil na Donbase, ale jeho otec žil v Petrohrade.

V danom roku 2014 sa to zmenilo, rovnako ako sentiment krajiny k jednej zo svojich športových hviezd. „Jaroslav sám seba vidí ako patriota donbaského regiónu. Keď to poviem s akousi skratkou, mnohým futbalistom proste chýba základná inteligencia. V podobných situáciách ich to potom brzdí od správnych a racionálnych rozhodnutí,“ vysvetľuje zdroj.

Rakickyj sa prestal dostávať do reprezentácie a napokon sa stal v roku 2019 v očiach miestnych priaznivcov zradcom, keď prestúpil do Zenitu Petrohrad, ktorý bol vďaka jeho otcovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie