Denník N

Ráno s NHL: Môže Montreal pre zranenia povolať Mešára z juniorky do NHL? Nebol by to precedens, ale nie je na to dôvod

Filip Mešár si za Montreal zahral zatiaľ len v prípravných zápasoch. Foto - TASR/AP
Filip Mešár si za Montreal zahral zatiaľ len v prípravných zápasoch. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

počet Slovákov, ktorí vo svojich tímoch pravidelne hrajú, sa zmenšuje. Tento rok si v NHL zahrali siedmi, lenže Pavol Regenda je na farme, Juraj Slafkovský zranený, Jaroslav Halák ako brankárska dvojka Rangers väčšinou na striedačke a Adam Ružička je momentálne len zdravým náhradníkom.

Tréner Darryl Sutter ho nechal v poslednom zápase proti Tampe Bay na tribúne, namiesto neho sa dostal do zostavy Jakob Pelletier, ktorý hral výborne na farme.

Miesto v zostave teda majú aktuálne isté len traja hráči – Erik Černák, Martin Fehérváry a Tomáš Tatar, ktorý pri výhre New Jersey nad Pittsburghom 2:1 po predĺžení dvakrát vystrelil.

Nádej v časti fanúšikov mohla vzbudiť špekulácia, že Montreal pri veľkej maródke v tíme môže zavolať do NHL Filipa Mešára, hoci hrá len v juniorke v Kitcheneri.

S touto informáciou prišiel novinár Marco D´Amico z Montreal Hockey Now, odvtedy ho citovali viaceré médiá v Kanade aj na Slovensku. Zisťovali sme, do akej miery je to reálne.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Nebol by to precedens

Pamätáte si začiatok sezóny, keď mal Montreal v kádri pätnásť útočníkov? Nebola to dobrá situácia, pretože traja kvalitní útočníci vždy nehrali a klub musel robiť veci, ktoré by za normálnych okolností nerobil.

Vymyslel si napríklad chorobu Jevgenija Dadonova a cez waiver listinu poslal na farmu Rema Pitlicka. Riskoval tým, že o neho príde, pritom o tohto hráča má tréner Martin St. Louis naďalej záujem.

Naposledy proti Torontu hral už Pitlick v prvom útoku, pretože Montreal má momentálne k dispozícii len ôsmich útočníkov zo začiatku sezóny, ostatní siedmi sú zranení. Cez víkend vypadol najlepší hráč tímu Cole Caufield, ktorý pôjde na operáciu pravého ramena a zahrá si až v budúcej sezóne.

Tri mesiace, a teda do konca sezóny, bude chýbať Juraj Slafkovský, mimo sú aj Sean Monahan, Brendan Gallagher, Jonathan Drouin, Joel Armia a Jake Evans.

Klub na ich miesta volá hráčov z farmy v Lavale. Pri výhre 3:2 po predĺžení nad Torontom boli v zostave Jesse Ylönen, Alex Belzile a Rafaël Harvey-Pinard, predtým bol v prvom tíme Anthony Richard.

Ako upozornil Marco D´Amico z Montreal Hockey Now, Montreal v takejto špecifickej situácii podľa kontraktu s Kanadskou hokejovou ligou (CHL) môže na maximálne päť zápasov povolať aj hráča z juniorky.

Expert Arpon Basu z The Athletic pre Denník N vysvetlil Mešárovu situáciu. Pýtali sme sa, či je jeho povolanie do NHL ešte v tejto sezóne reálne, nepravdepodobné alebo úplne vylúčené.

„Mešárovo povolanie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie