Denník N

Ráno s NHL: Za mojich čias platili dve pravidlá, naučiť sa ich musí aj Slafkovský, vraví Kasparaitis (špeciál) 

Kasparaitis v súboji s Miroslavom Šatanom na ZOH v Turíne 2006. FOTO TASR - Radovan Stoklasa
Kasparaitis v súboji s Miroslavom Šatanom na ZOH v Turíne 2006. FOTO TASR – Radovan Stoklasa

Dobré ráno,

Darius Kasparaitis odohral 14 sezón v dresoch New Yorku Islanders, Pittsburghu a New Yorku Rangers a vždy mal na starosti najlepších hráčov súpera.

V rozhovore spomína, že za jeho čias platili v NHL dve pravidlá, na ktoré vo svojej nováčikovskej sezóne viackrát doplatil aj Juraj Slafkovský.

V nočných zápasoch hokejisti New Yorku Rangers bez Jaroslava Haláka zvíťazili nad Floridou Panthers 6:2. Calgary zdolalo na domácom ľade Columbus 4:3 po predĺžení, Adam Ružička za Flames nenastúpil.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Kariéru Dariusa Kasparaitisa veľmi dobre vystihujú dve historky. Keď v marci 1998 tvrdým bodyčekom spôsobil Ericovi Lindrosovi z Philadelphie jeho prvý otras mozgu, vyradil ho z hry na 18 zápasov. Hviezdny Kanaďan, ktorého kariéru výrazne poznačili a skrátili početné poranenia hlavy, ho však o štyri roky neskôr bez štipky nenávisti zlanáril k sebe do tímu Rangers. V tom čase totiž platilo, že Kasparaitisa ste radšej chceli mať za spoluhráča než za súpera.

Keď v novembri 2005 duel Rangers proti Washingtonu Capitals vrcholil v rozstrele, Jaromír Jágr navrhol vtedajšiemu trénerovi Tomovi Renneymu, aby do akcie pustil aj Kasparaitisa. Kouč po zápase žartoval, že by na nájazd poslal radšej náhradného brankára. Napokon to však nebolo nutné, prekvapivým hrdinom rozuzlenia sa v 15. sérii stal netradičný strelec Marek Malík. Puk si nečakane posunul medzi nohami a najslávnejším gólom svojej kariéry parádne rozhodol.

Trénerovo vyjadrenie, hoci značne nadnesené, vystihovalo, aký bol Kasparaitis smerom dopredu neškodný – v žiadnej zo svojich štrnástich sezón nestrelil viac ako štyri góly a dokonca si hneď ako nováčik 21 bodmi (4 + 17) v ročníku 1992/1993 utvoril kariérne maximum. Dvadsaťbodovú hranicu už potom nikdy nedosiahol, ale produktivita uňho vôbec nebola podstatná. V 90. rokoch sa hral v NHL úplne iný hokej ako dnes a iba 179 cm vysoký hráč plnil na ľade špecifické úlohy.

„Bol som tzv. ,shutdown defender‘, obranca, ktorého tréneri nasadzovali na najlepších súperových hráčov,“ pripomenul v rozhovore Darius Kasparaitis, ktorý sa pred 50 rokmi narodil v Litve, ale počas kariéry reprezentoval najmä Rusko. Od roku 2000 vlastní aj americký pas a v súčasnosti žije a podniká s nehnuteľnosťami na Floride.

Ktorý zo Slovákov sa ťažko bránil?

Ziggy Pálffy bol najprv môj spoluhráč, ale neskôr súper. Mal som to náročné aj proti hráčom ako on, ktorí mali podobnú výšku ako ja, ale boli veľmi šikovní a rýchli. Patrili medzi nich aj súčasný tréner Montrealu Martin St. Louis či Švéd Peter Forsberg. Alebo Peter Bondra, to bol skvelý strelec. No a samostatná kapitola je Zdeno Chára.

Vy ste ho zažili v New Yorku Islanders na začiatku jeho kariéry. Ako si naňho spomínate?

Spočiatku to bol pre mňa šok. V Islanders sa objavil vysoký chlapec, neobratný, neovládal poriadne korčuľovanie. V živote by som nepovedal, čo všetko sa mu napokon podarí dosiahnuť. Po prestupe do Ottawy začal dávať góly a postupne sa stal veľmi platným aj v ofenzíve. Keby som mal raz deťom ukázať príklad nepoddajnosti, ukážem im Cháru. Je dôkazom toho, že sa oplatí tvrdo pracovať, nevzdať sa a starať sa o svoje telo. Vôbec nebol talentovaný, podobne ako ja. Všetko si naozaj musel vydrieť.

Stíhate sledovať súčasnú NHL? Slovensko nečakane ovládlo minuloročný draft. Vidíte sa v niektorom z terajších hráčov?

Slovensko, podobne ako Česko, je malá krajina, ale od čias Petra Šťastného ukazujete, že máte dobrých hokejistov. Žijem na Floride, takže sa niekedy objavím na zápase Panthers. Páči sa mi, akým štýlom hrá český obranca Radko Gudas.

Draftová jednotka Juraj Slafkovský počas nováčikovskej sezóny viackrát inkasoval úder do oblasti hlavy, keď ju mal sklonenú. V nijakej severoamerickej súťaži nikdy predtým nehral a do ligy naskočil po pôsobení vo Fínsku. Čo by ste mu poradili?

To je problém súčasných mladých hráčov, ktorí prichádzajú do NHL, navyše priamo z Európy. Musia sa naučiť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Ráno s NHL

Rozhovory

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie