Denník N

Na referendum prišli nielen voliči opozície. Najviac však mobilizovali Smer a Republika (prieskum Ipsosu)

Hlasovať o zmene ústavy mohla až pätina priaznivcov Sme rodina, v menšej miere aj voliči PS, SaS či OĽaNO, ukazuje prieskum Ipsosu, ktorý sa uskutočnil tesne pred referendom.

Deň po neúspešnom referende o zmene ústavy, ktorá by umožnila vyhlásenie predčasných volieb referendom či uznesením parlamentu, sa rozbehol súboj o interpretáciu výsledkov.

Kým politici OĽaNO začali hovoriť, že väčšina ľudí odmieta skrátenie volebného obdobia tak, ako to tvrdil Robert Fico, predseda Smeru si účasť 1,2 milióna ľudí prisvojil. Poďakoval sympatizantom iných strán, ale povedal, že „najväčšia ťarcha bola na voličoch Smeru“.

Z výsledkov referenda nevieme, akí voliči prišli hlasovať, keďže svoje politické preferencie vo volebných miestnostiach neoznačovali. No agentúra Ipsos pre Denník N uskutočnila medzi 18. a 20. januárom – teda od stredy do piatka – prieskum, kde sa pravdepodobných účastníkov referenda pýtala na sympatie k stranám.

Z modelu, ktorý z prieskumu vzišiel, sa ukazuje, že i keď najviac svojich sympatizantov (neprekvapivo) zmobilizovali Smer a Republika, realita referendovej účasti je predsa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

OĽaNO

Referendum o predčasných voľbách

Republika

SaS

Sme rodina

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie