Denník N

Sprenevera, „nenávisť k Maďarom“ a záhadné zmiznutie v Pešťbudíne pred rakúsko-uhorským vyrovnaním

Ľudovít Štúr na uhorskom sneme. Zdroj – stur.sk
Ľudovít Štúr na uhorskom sneme. Zdroj – stur.sk

Spoločná slovensko-maďarská minulosť v 19. a 20. storočí je na oboch brehoch Dunaja plná detailne preskúmaných udalostí a dobre známych historických postáv. Menej sa však už hovorí o postavách v pozadí, ktoré sa dajú len ťažko niekam zaradiť, alebo o kontroverzných osobnostiach, ktoré sa ocitli v konfliktných situáciách v maďarskom i slovenskom priestore – a to napriek tomu, že aj keď sú pre budúce generácie neviditeľné, vo svojej dobe sa nedali prehliadnuť.

Autor je historik, výskumník Historického ústavu SAV a NKE Közép-Európa Kutatóintézet

Začiatkom mája 1865 sa v hostinci v Ószőnyi ubytoval peštiansky advokát v strednom veku. Po tom, ako si zložil batožinu a objednal obed na ďalší deň, začal hľadať niekoho, kto by ho zaviedol k starovekým ruinám v chotári mesta, k zvyškom bývalého rímskeho osídlenia Brigetio.

Ponúkol sa mu syn mlynára z tunajšieho vodného mlyna a toho nízkeho muža s krátkou sivou bradou na hľadané miesto odviedol. Cudzinec chlapcovi zaplatil 50 grajciarov a potom sa ho ešte spýtal, ktorou cestou sa najrýchlejšie dostane do neďalekého Komárna. Chlapec mu poradil trasu pozdĺž rieky, a tak sa muž pustil popri koryte.

Vtedy ho naposledy videli živého.

Jeho mŕtvolu identifikovali o niekoľko mesiacov neskôr príbuzní v Ostrihome, spomienka naňho však rýchlo upadla do zabudnutia. A to napriek tomu, že záhadné bolo nielen jeho zmiznutie a smrť, ale aj celý jeho život, ktorý bol mimoriadne vzrušujúci, a to zo slovenského aj maďarského pohľadu.

„Kráľ Tótov“ na dne Dunaja

Spomínaný advokát sa totiž volal Alexander Wrchovský a kedysi bol vzorom a mentorom vodcu slovenského národného hnutia Ľudovíta Štúra, duchovný stredoeurópskeho významu Ján Kollár mu zveril hotový majetok i osud slovenskej komunity v Pešti, no rozhodujúcou mierou ovplyvnil aj životnú púť Móra Jókaiho.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Komentáre

Teraz najčítanejšie