Denník N

Na Ukrajine hrdina, u susedov vojnový zločinec. Historici vysvetľujú, kto bol naozaj Bandera

Stepan Bandera na poštovej známke. Foto - TASR/AP
Stepan Bandera na poštovej známke. Foto – TASR/AP

Na prechádzke po ľvivskom námestí Rynok sa okolo kaviarničiek a historických fontán môžete dostať až k architektonicky významnej budove najstaršej polytechnickej univerzity v krajine. Nachádza sa na ulici, ktorá nesie názov jednej z najrozporuplnejších postáv európskej histórie.

Ľviv, ktorý má povesť najviac prozápadného ukrajinského mesta, ju pred vyše tromi desaťročiami pomenoval po Stepanovi Banderovi. Námestia či prospekty s jeho menom sa nachádzajú aj v Kyjive či Dnipre.

Časť Ukrajincov každý rok symbolickými pochodmi či akciami oslavuje výročie Banderovho narodenia. Tento rok si ho uctil aj ukrajinský parlament či náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Proti tomu sa však ohradili významní diplomati z Poľska, pre ktorých Bandera nie je hrdina, ale vojnový zločinec a nacistický kolaborant.

Bandera má negatívne meno aj na východe Slovenska, kde si jeho jednotky niektorí miestni dodnes spájajú s rabovaním obcí po vojne. Ukrajinci tvrdia, že táto interpretácia je dielom roky trvajúcej sovietskej a dnešnej kremeľskej propagandy.

Kto bol Bandera naozaj a ako treba vnímať to, že mnohí Ukrajinci ho vzývajú ako symbol boja za svoju nezávislosť? Odpovede sme hľadali so štyrmi historikmi a expertom na medzinárodné vzťahy.

Kto bol Bandera

Zatiaľ čo pre značnú časť Ukrajincov je Bandera národný hrdina, na ktorého počesť spievajú oslavné piesne, v iných krajinách vrátane Poľska či Izraela ho mnohí vnímajú ako vojnového zločinca.

Kto bol Bandera v skutočnosti? Jeho inak komplikovaný príbeh by sa dal zhrnúť jednou vetou:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie