Denník N

Bezpečnostné záruky OSN zlyhali, je absurdné, že Rusko má stále právo veta, hovorí ukrajinský diplomat

Vitalij Usatyj preberá Rad Bieleho leva pre prezidenta Zelenského. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Vitalij Usatyj preberá Rad Bieleho leva pre prezidenta Zelenského. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Začal po ukrajinsky. Po chvíli prešiel na dokonalú slovenčinu. Len na ruštinu, ktorú taktiež ovláda, nedošlo. S Vitalijom Usatým, ukrajinským chargé d’affaires v ČR, sme hovorili nielen o tom, prečo ukrajinčina zrazu víťazí nad ruštinou ľahšie než ukrajinské tanky nad ruskými.

Jedna z posledných tragických správ z Ukrajiny je tá o páde vrtuľníka, na ktorého palube zahynul minister vnútra a jeho najbližší spolupracovníci. Navyše stroj sa zrútil na materskú školu. Najpravdepodobnejšia verzia je počasie. Teda nezostrelila ho ruská strela. Čo vám napadlo, keď sa k vám dostala správa o katastrofe?

Pre mňa to je výnimočne osobná záležitosť. Poznal som pána ministra Monastyrského aj jeho prvého námestníka Jevgenija Jelina. Spoločne sme pracovali na ministerstve zahraničia, poznali sme sa pätnásť rokov. Bol to priateľ. Poznám jeho manželku, celú jeho rodinu.

Vnímam to aj ako osobnú tragédiu. Nechcem hovoriť o príčinách, pretože oficiálna verzia zatiaľ nemohla byť zverejnená. Vyšetrovanie havárie pokračuje.

Hovoríte, že ste sa poznali. Celá ukrajinská politická scéna pôsobí veľmi jednotne, ako keby zmizla či zmĺkla opozícia. Uvedomili si skutočne všetci, že na politické nezhody nie je správny čas?

Samozrejme. Ukrajina je veľký štát a ľudia majú rôzne názory. Teraz však všetci chápeme, že máme jedného spoločného nepriateľa. A že žijeme v dvojfarebnom svete, kde je iba čierna a biela.

Každý si musí zvoliť, na ktorú stranu sa pridá. Obyvateľstvo Ukrajiny sa rozhodlo, že sa pridá na tú „bielu“ stranu. Ale problémy a spory, ktoré sme mali, máme aj naďalej a budeme ich riešiť až po našom spoločnom víťazstve.

Rozhovor spolu vedieme čiastočne v ukrajinčine, čiastočne v slovenčine… Hovoríte aj po rusky?

Samozrejme.

Majú Ukrajinci pre vojnu s Ruskom teraz odpor k ruštine?

Veľa sa zmenilo. Mám kamaráta, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie