Denník N

Putinov sen o polmiliarde Rusov nevyšiel. Demografia je jednou z príčin vojny na Ukrajine, vraví Krastev

Ministerka si zhromažďuje všetky údaje o deťoch deportovaných do Ruska. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Ministerka si zhromažďuje všetky údaje o deťoch deportovaných do Ruska. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Jedna z prvých vecí po invázii bola, že Putin určil parlamentu hlasovať o novom zákone, ktorým urýchlil ruským rodinám proces adopcie ukrajinských detí.

Na začiatku školského roku 2021 sa Vladimir Putin postavil pred školákov v detskom centre Oceán a povedal im, že na svete teraz malo byť už 500 miliónov Rusov.

„Po revolúcii v roku 1917 prestalo existovať ruské impérium a krajina stratila kolosálne teritóriá, no a potom došlo ku kolapsu Sovietskeho zväzu,“ pokračoval vo svojej dejepisnej prednáške ruský prezident. Dodal, že v dôsledku týchto historických „tragédií“ je na svete len 146 miliónov Rusov. Čo je problém, lebo populácia predstavuje „celkovú moc štátu“.

Nebolo to prvý ani posledný raz, čo prezentoval túto teóriu, pričom sa odvolával na ruské zdroje z konca 19. storočia. Podľa politológa Ivana Krasteva na to treba pamätať, keď uvažujeme nad dôvodmi, prečo Putin rozpútal vojnu proti Ukrajine.

„V istom zmysle nebolo dosť Rusov, preto sa Ukrajinci mali stať Rusmi,“ povedal Krastev počas diskusie organizovanej Viedenským fórom pre žurnalistiku.

Demografia je podľa neho vo vojne dôležitá pre Rusko, ale aj pre Ukrajinu, ktorá o populáciu prichádza. Stráca mužov na fronte, ale aj deti, ktoré deportujú na ruské územia a ponúkajú na adopcie ruským rodinám.

A tie ich rusifikujú, pričom práve táto rusifikácia je jedným z nástrojov genocídy, ktorú vedú proti ukrajinskému národu, povedala pre Denník N ukrajinská advokátka a aktivistka za ľudské práva Kateryna Raševska.

Nie je to len extravagantná hypotéza

Populácia Putina trápila dlhodobo. V januári 2020 ohlásil opatrenia na zvýšenie pôrodnosti, ktoré mali ročne stáť takmer šesť miliárd eur. Navrhol dávky pre nízkopríjmové rodiny s malými deťmi, príspevky pre prvorodičky či vytvorenie väčšieho počtu miest v škôlkach, pretože demografická situácia Ruska bola podľa neho „veľmi ťažká“.

„Našou historickou povinnosťou je odpovedať na túto výzvu,“ povedal v prejave, ktorý vysielala aj televízia. „Osud Ruska a jeho historické vyhliadky závisia od toho, koľko nás je… Závisia od toho, koľko detí sa narodí v ruských rodinách za rok, päť, desať rokov, od toho, čo z nich vyrastie.“

Nepomohlo to. Stratégia bola rovnako neúspešná ako všetky predchádzajúce.

Krastev tvrdí, že demografia je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie