Denník N

Sme na polceste, nevidím dôvod spomaliť tempo 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

To, aké bude leto, je otázka pre meteorológov.

Autor je guvernérom NBS

Pokles inflácie dva mesiace po sebe je pozitívnou správou. Nie je však dôvodom spomaliť tempo zvyšovania sadzieb. Povzbudivé novembrové a decembrové inflačné čísla totiž zahŕňajú „šum“ jednorazových kompenzačných opatrení vlád zmierňujúcich dosahy vysokých cien energií. To, čo je z môjho pohľadu aktuálne najsmerodajnejšie, je trend jadrovej inflácie. Jej vývoj potvrdzuje potrebu pokračovať na nastúpenej ceste. Som presvedčený, že potrebujeme „doručiť“ ďalšie dve päťdesiatky.

Ekonomika eurozóny zvláda situáciu lepšie, než sa očakávalo pred mesiacom či dvomi. Na jednej strane je to veľmi vítané, no na druhej strane to bude mať pravdepodobne miernejší tlmiaci účinok na vývoj rastu cien.

Sme na polceste. Ak by to záviselo odo mňa, išiel by som na letné prázdniny s ukončeným cyklom sprísňovania. Ale dnes sa ma, prosím, nepýtajte, v akej „nadmorskej výške” zakempujeme. V preklade, ako vysoko so sadzbami pôjdeme a ako dlho tam bude potrebné pobudnúť na to, aby sme skrotili infláciu tak, ako treba.

To, aké bude leto, je preto dnes otázka pre meteorológov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie