Denník N

Babiš o náboženstve nevie nič, počína si rovnako ako u detí v škole, hovorí katolícky kňaz

Václav Vacek. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Václav Vacek. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Andrej Babiš sa v kampani pred druhým kolom prezidentských volieb snaží osloviť kresťanských voličov. Navštívil Pražské Jezuliatko a tvrdí, že k rozhodnutiu zúčastniť sa nedeľnej debaty v Českej televízii prispela bohoslužba v Chráme svätého Víta.

Katolícky kňaz Václav Vacek v rozhovore opisuje, ako by sa najsilnejšia cirkev v krajine mala v týchto dňoch správať, a vyjadril obavu, že arcibiskup Jan Graubner neurobí bič. Česká katolícka cirkev podľa Vacka neučí ľudí premýšľať a rozoznávať zlo.

Čo sa v rozhovore okrem iného dočítate:

  • Uráža katolíckeho kňaza Vacka, že Andrej Babiš na svoju kampaň zneužíva cirkev?
  • Prečo vidí paralelu medzi tým, ako Nemci podľahli Hitlerovi a Česi teraz volia Babiša?
  • Z akého dôvodu je dnešná katolícka cirkev zatuchnutá?
  • Mal by arcibiskup Jan Graubner odporučiť veriacim, koho majú voliť?

Cítite sa ako idiot? Odcitujem vám kňaza a teológa Benedikta Mohelníka, ktorý sa na Facebooku takto vyjadril k tomu, že Babiš do svojej kampane zatiahol Pražské Jezuliatko: „Ako veriaceho kresťana ma toto zneužívanie náboženskej praxe hlboko uráža. Šliape na niečo, čo je pre mňa drahé. A mám pocit, že zo mňa robí idiota.“

Necítim.

Niektorí katolícki duchovní aj veriaci sa necítia komfortne preto, že sa podľa nich Andrej Babiš snaží vniknúť do cirkvi a získať medzi veriacimi a voličmi KDU-ČSL ďalšie hlasy. 

Áno, to je pravda. Čo však od toho pána môžeme čakať? Nie je vzdelaný a po druhé a hlavne: cirkevná vrchnosť týmto ľuďom nadbieha. Asi pred tromi rokmi sa na začiatku júla konala púť na Velehrade. Vtedy tam pútnici dostali takú skladačku a v nej bol článok od pána Babiša, ako uznáva desatoro a ako sa ním riadi. A myslím si, že vlani tam bola pani Schillerová s krížikom na krku.

Pýtal som sa jedného mladého olomouckého biskupa, kto ten článok objednal. Či pán arcibiskup Graubner, alebo pán kardinál. On však povedal, že nevie.

A zistili ste to?

Nie. Viete, ja používam termíny kniežatá kňazské a kniežatá svetské. Kniežatá kňazské tým svetským nadbiehajú, takže pán kardinál Duka pozval na svätováclavskú púť Václava Klausa. Mám fotografiu od Eugena Kuklu, ako tam Klaus sedí ako bubák. A nadbiehali aj pánovi prezidentovi Zemanovi. Na púť na Velehrad prišiel kedysi za totality aj minister Klusák a mal tam potupné reči o mieri a Sovietskom zväze. Tí ľudia ho vtedy vypískali! Naši páni si pozývajú na slávnosť takýchto ľudí.

A zapískal niekto na Babiša alebo Schillerovú?

Asi nie. My sme tam raz prišli s transparentmi na podporu arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorého potupným spôsobom odstránili na Slovensku.

Vtedy ste kvôli tomu spísali petíciu určenú pápežovi. 

Áno, my sme sa ho zastávali a hovorili sme, že mu upreli právo na obhajobu v cirkvi. Ako sa potom má v cirkvi brániť nejaká sexuálne zneužitá alebo mučená obeť.

Veríte Andrejovi Babišovi jeho vieru?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie