Denník N

Ráno s NHL: Haláka dokážem pochopiť, stávka Montrealu na Slafkovského ma neprekvapila, vraví Aebischer

Brankár Jaroslav Halák proti hráčovi z Calgary Flames. Foto - TASR/AP
Brankár Jaroslav Halák proti hráčovi z Calgary Flames. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

Erik Černák odohral jeden z najhorších zápasov vo svojej kariére. Pri prehre 1:7 s Floridou mal štyri mínusové body, čo sa mu doteraz v NHL ešte nestalo.

Jaroslav Halák vychytal víťazstvo 5:4 po predĺžení nad Calgary. Bola to už jeho šiesta výhra za sebou. Tréner Gerard Gallant mu začal veriť a prvý raz v sezóne ho postavil do bránky vo dvoch zápasoch za sebou. Halákovým spoluhráčom je pritom jeden z najlepších brankárov na svete Igor Šesťorkin.

Švajčiar David Aebischer na konci kariéry chytal za Montreal, v ktorom vtedy pôsobil Jaroslav Halák. V rozhovore odpovedá aj na otázku, či Halák dosiahne hranicu 300 víťazstiev v NHL a prečo je jeho pozícia náhradného brankára v NY Rangers taká náročná.

Keď Canadiens spravili z Juraja Slafkovského draftovú jednotku, Aebischera to vôbec neprekvapilo. „Videl som ho hrať na olympijských hrách aj majstrovstvách sveta. Je neuveriteľné, ako si v tom čase 17-ročný chlapec počínal na ľade medzi mužmi.“

NHL pokračovala po prestávke pre All Star víkend, v ktorom švédsky hokejista Elias Petterson vyhral súťaž o najtvrdšiu strelu. Útočník Vancouveru vystrelil puk rýchlosťou 166 km/h. Rekord súťaže naďalej drží Zdeno Chára z roku 2012, keď jeho strele namerali 175,1 km/h.

Najrýchlejším korčuliarom bol Andrej Svečnikov z Caroliny, súťaž o najpresnejšiu streľbu vyhral Brock Nelson z New Yorku Islanders a najkreatívnejšie nájazdy predviedli Sidney Crosby z Pittsburghu a Alexander Ovečkin z Washingtonu.

Ovečkin mohol spolu s ďalšími Rusmi hrať v Zápase hviezd NHL a na ľade sa objavil aj jeho syn. Takto reagoval Dominik Hašek:

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


V NHL sa uplatnili iba dvaja brankári zo Slovenska a Aebischer bol spoluhráčom ako Petra Budaja, tak aj Jaroslava Haláka. Kým Budaj v apríli 2019 po trinástich rokoch ukončil profesionálnu kariéru, Halák, ktorý bude mať v máji už 38 rokov, aktuálne robí dvojku držiteľovi Vezinovej trofeje Igorovi Šesťorkinovi v New Yorku Rangers.

„S Petrom som bol v Colorade spoluhráčom dlhšie obdobie. Veľmi milý človek, vždy dobre naladený. Má za sebou peknú kariéru. Haláka poznám iba z krátkeho spoločného pôsobenia v Montreale. Kým ja som v NHL už pomaly končil, on práve začínal. Pamätám si ho ako veľmi pokojného človeka. Je úžasné, že ešte stále chytá a akú dlhú kariéru má za sebou,“ hovorí Aebischer.

Halákovi chýba už iba osem víťazstiev do jubilejného trojstého, ale je štvrtý najstarší v lige a jeho vyťaženosť bola v tejto sezóne nízka. Po slabšom rozbehu do sezóny však vyhral šesť zápasov za sebou a postupne si získal dôveru trénera.

„To číslo osem samo osebe nevyzerá tak nerealisticky, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Ráno s NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie