Denník N

Týždeň v zdraví: Čo znamená, ak vidíte poletujúce mušky? Fast food škodí aj pečeni. Je zdravé jesť častejšie a menej, alebo menej často a viac?

Foto - TASR
Foto – TASR

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  prečo najmä starší ľudia vidia „poletujúce mušky a pavučinky“ a či im preto hrozí strata zraku,
  •  akým spôsobom škodí konzumácia fast foodu ľudskej pečeni,
  •  či je zdravšie jesť menej výdatných jedál denne alebo viac menších a častejšie.

Vidíte poletujúce mušky pred očami? Môžu to byť zákaly v sklovci

Ak sa vám pred zrakom mihajú poletujúce mušky a nie ste práve uprostred roja drozofíl, na vine nie sú malé vínne mušky, ale vaše oči. Tento špecifický problém môže byť spôsobený zákalmi v sklovci, nemusíte však mať obavy, nemáte vidiny a nie je to ani signál straty zraku.

Sklovec v ľudskom oku je číry gél, ktorý zaberá asi 80 % vnútroočného obsahu a ktorého veľkosť či objem zodpovedá jeho významu. Nachádza sa za dúhovkou a šošovkou, vypĺňa priestor očnej gule až po sietnicu. Za normálnych okolností, v zdravom oku je sklovec priehľadný a nevnímame ho.

Sklovec zabezpečuje prenos 90 % viditeľného spektra svetla k sietnici, chráni krehké vnútroočné tkanivá – sietnicu a cievnatku pred mechanickým poškodením a podieľa sa aj na metabolizme šošovky a sietnice.

Základnou zložkou sklovca sú okrem vody kolagén a kyselina hyalurónová, s narastajúcim

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie