Denník N

Sociológ Vašečka: Táto krajina je zakonšpirovaná, Fico môže vyhrať voľby

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Naozaj toto, čo máme, nám stačí? Pýta sa sociológ Michal Vašečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Strany vládnej koalície sa v nedeľu večer dohodli, že 30. septembra budú predčasné voľby. Hlasovať sa o tom bude v utorok. Prečo táto vláda nevydržala celé funkčné obdobie?

Dôvodov je veľa. Začnem tým, ktorý je typický pre reformné sily na Slovensku od roku 1990 – sú veľmi heterogénne a sprevádza ich liberálno-konzervatívne štiepenie, neschopnosť dohodnúť sa. Na prvý pohľad teda nič prekvapujúce a ide sa v dlhodobej samoničiacej tradícii, ktorá je typická pre Slovensko posledných 33 rokov. A potom krízy. Áno, viem, že sú to floskuly a niekto môže povedať, že hovorím to isté, čo Igor Matovič, ale tu tých kríz bolo trošku veľa. Toto by nezvládol ani „Ján Zlatoústy bez straty kytičky“, ako sa hovorí v Českej republike. Aj keby vláda fungovala veľmi dobre, tak opozícia by dnes zrejme mala silné pozície. Potom je tu isté silné civilizačné štiepenie – hľadáme sa ako štát, národ, sme mimoriadne roztrhnutí na rôzne strany, máme svoju autentickú západnú časť, aj svoju východnú časť, teda v preklade tu žijú aj byzantínci a hovorím to bez svojho hodnotiaceho stanoviska. A je tu aj silný „flavor“ Balkánu, všetko na veľmi malom území. Opozícia tu bola počas týchto kríz, na rozdiel od iných krajín, taká nemilosrdná a tak na inom civilizačnom brehu, že neumožnila vláde zvládať problémy. A potom by som ako dôvod uviedol aj konšpiračné peklo, v ktorom sa nachádzame. Táto krajina je beznádejne zakonšpirovaná. Polovica populácie vidí za všetkým niečo tajomné a hlbšie. Zaborili sme sa akoby do bahna a nevieme z toho von. A potom postava Igora Matoviča, ktorá je hlavným dôvodom, prečo vláda v krízových situáciách zlyhala. Malo prísť napríklad na také konanie, ako keď Dzurinda kedysi zobral Migaša na hrádzu, dve hodiny sa prechádzali a potom sa dohodli. Ale k tomuto neprišlo, lebo s týmto veľkým predstaviteľom OĽaNO sa dohodnúť nedá.

V našom poslednom rozhovore ste povedali, že dáta hovoria nemilosrdnou rečou a šanca na to, že po voľbách sa bude dať urobiť prozápadná, liberálna vláda v širokom zmysle slova, je blízko nule. V sobotu bolo referendum, ktoré súviselo s predčasnými voľbami, čo nám jeho výsledky povedali o tejto šanci?

Povedali veľmi veľa. Ľudí prišlo pomerne veľa a interpretácia sa pohybuje od úžasnej mobilizácie a úžasného výsledku až po fiasko a dôkazy, že ľudia odmietli tézy Roberta Fica. Obe tieto tézy sú extrém. Mal som teraz zhodou okolností rozhovor s kolegami z Marynarki Vojennej z Gdyne, teda s ľuďmi, ktorí majú v Poľsku na starosti námornú pechotu, a sú úplne zdesení z toho, čo sa deje na Slovensku. Boja sa, že Slovensko sa stane trójskym koňom protieurópskych síl, a rozmýšľajú, čo s tým. Ale späť k otázke. Poviem niekoľko téz. Nechcem nabehnúť na rétoriku, že prodemokratické sily, lebo nemyslím si, že volič Hlasu je nedemokratický, skôr tam vidím istú infantilitu vo vnímaní demokracie ako takej. Ale proeurópske a proatlantické sily budú mať vážny problém zostaviť vládu, ktorá bude jednoznačne proeurópska a proatlantická. V tejto chvíli je to už podľa mňa nemožné. Neznamená to, že sa nevyhnutne zostaví vláda, ktorá nebude rešpektovať právo zákona, ale šanca, že nebudeme reprodukovať to, čo sa deje v Maďarsku a do istej miery v Poľsku, sa blíži k nule.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Maroš Žilinka

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie