Denník N

Impérium pohltilo samo seba. Sme svedkami vyvrcholenia katastrofy rozpadu

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

„Vojenská operácia“ je ukážkou praktického uplatnenia imperiálnej ideológie.

Andrej Kolesnikov je sociológ, novinár

Pred niekoľkými rokmi sa mnohým pozorovateľom aj napriek obsadeniu Krymu zdalo, že Putinov režim je natoľko skorumpovaný, že ho zaujímajú len peniaze a že rozprávkovo bohatí „najvyšší ľudia“ nemajú žiadnu ideológiu. Deti a vnuci sú v zahraničí, majetok tiež, a tak všetky hry na „krížovú cestu“ a „vstávanie z kolien“ slúžia výlučne na vnútornú potrebu, na udržanie konsolidácie ľudí okolo vodcu.

Začatie „špeciálnej vojenskej operácie“ sa však ukázalo ako taký iracionálny a samovražedný čin, že ho nemožno vysvetliť inak ako ideologickou nadutosťou.

Toto nie je klinické šialenstvo. Je to klinická ideológia.

Bitky na poliach antiutópie

„Špeciálna operácia“ je tiež aktívnou ideologickou operáciou, praktickou aplikáciou štátnej ideológie, ktorá je skutočne zavedená a dokonca zakotvená v ústave v podobe „tradičných hodnôt“. Zrieknutie sa striedania moci v Rusku, stanovené v roku 2020, nie je v skutočnosti len politickým alebo technickým, ale aj ideologickým nástrojom jej zachovania. Jednoducho preto, že možnosť striedania moci je základom každej liberálnej a demokratickej ideológie. Neodvolateľnosť moci, povýšená na princíp, je kategóriou ultrakonzervatívnej a vedome archaickej ideológie.

Fiktívny „ruský svet“ je imperialistická antiutópia, do ktorej Putin umiestnil ruský národ.

V tejto ideológii je niekoľko zásadných zápletiek a niektoré sú špecificky postsovietske. Napríklad skutočné – a dlhodobé – odmietanie vedenia krajiny považovať suverenitu Ukrajiny za niečo plnohodnotné. Tieto zvláštnosti sú však tiež dôsledkom ani nie tak politických kľučiek autoritatívneho režimu, ako skôr základných ideológií a svetonázorov: po prvé, imperiálneho myslenia, po druhé, vnímania postsovietskych území (a sveta ako celku) ako sfér vplyvu a záujmov.

Ide do veľkej miery o osobnú ideológiu hlavy štátu – aspoň pokiaľ ide o jeho svojskú interpretáciu sovietskych dejín, kde Lenin a Chruščov nesprávne nakreslili hranice a Putin ich opravil. V skutočnosti je historickým poslaním dnešného ruského prezidenta správne prekresliť mapu sveta v rámci toho, čo on a jeho ideológovia nazývajú „historickým Ruskom“.

V Putinovom ponímaní ide o to „obnoviť a upevniť“ stratené územia impéria: práve takto definoval poslanie Petra Veľkého, ktorého nevníma ako modernizátora, ale ako cisára a zberateľa území.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie