Denník N

Národný park Podunajsko ešte nie je realita a s Gabčíkovom to bude ťažké

CHKO Dunajské luhy, Bodícke brody. Foto – Andrea Morongová
CHKO Dunajské luhy, Bodícke brody. Foto – Andrea Morongová

Nový park musí prejsť cez poslancov aj vládu, jeho problémami budú plantáže topoľov, invázne druhy a vodné dielo Gabčíkovo.

K 30. marcu budúceho roka by mal vzniknúť nový Národný park Podunajsko. Išlo by o desiaty národný park na Slovensku a prvý na nížine.

Novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zaviazať vládu tento park vyhlásiť, predložila v parlamente skupina poslancov okolo Jaromíra Šíbla z OĽaNO a ďalších nezaradených poslancov. Ak parlament novelu schváli, neznamená to automaticky vznik národného parku, ten ešte musí vyhlásiť vláda.

Od Devína po Kamenicu nad Hronom

Národný park sa má rozprestierať v už existujúcej Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, na časti Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy a ďalších priľahlých maloplošných chránených územiach. Začínať sa bude pod Devínom, bude tam teda patriť Slovanský ostrov, ostrov Sihoť či Pečniansky les. Končiť sa bude pri Kamenici nad Hronom a súčasťou parku má byť pohorie Burda známe aj ako Kováčovské kopce.

Minister životného prostredia Ján Budaj hovorí, že národný park Podunajsko bude vyhlásený až po schválení svojej zonácie. V ostatných deviatich národných parkoch sa zonácie robia aj desaťročia po ich vyhlásení.

Národný park má pomôcť pri zlepšení ochrany ramenného systému vnútrozemskej riečnej delty Dunaja so živočíchmi i s rastlinami, ktoré sú na ňu naviazané. Zároveň má ochrániť významné vodné zdroje.

Budaj hovorí, že Podunajsko na našom území má nadviazať na podobné národné parky v Rakúsku a v Maďarsku. Odborníci však upozorňujú na to, že vodný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie